Det danske køkken

Æbletærte med marcipan

Forkæl dig selv med en æbletærte her til sommer eller til efterår, hvis du vil bruge dine egne æbler. For en forkælelse behøver ikke nødvendigvis at handle om smukt udseende eller fugtig hud. Næ nej, en god æbletærte hører skam også under den kategori – især om efteråret sammen med en god kop varm chokolade med flødeskum. Så bliver ens eftermiddag eller aften simpelthen ikke bedre. For man skal endelig ikke glemme sig selv og de hyggelige stunder. Til en god æbletærte synes jeg også, at der hører marcipan med. Den giver æbletærten lidt ekstra fugt, cremethed og smag, som ikke er til at undvære, når det først er blevet smagt.

Æbletærte med marcipan

Husk, at hvis du vil forkæle dig selv lidt ekstra, så put æbletærten i ovnen en halv times tid inden du vil have den. Så får du en dejlig lun, frisk æbletærte.

Sød mørdej:

125 g koldt smør i små terninger
90 g flormelis
½ tsk. salt
200-225 g hvedemel
1 æggeblomme

Endvidere:

tørrede hvide bønner eller linser
1 rund tærteform på 28 cm

Fyld til æbletærte med marcipan:

3-4 store, søde røde æbler
125 g smør
125 g rørsukker
2 æg
100 g marcipan
50 g hvedemel

Pynt:

50 g afskallede mandler
sigtet flormelis

Tilbehør:

cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis. Især vaniljeisen er værd at anbefale!

Tilberedning

  • Smuldr smørret godt sammen med flormelis, salt og mel. Saml dejen med æggeblommen.
  • Pak dejen til din æbletærte ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet i ca. 30 minutter.
  • Rul dejen tyndt ud, og læg den i det smurte tærtefad. Dæk dejen med sølvpapir, og fyld bønner/linser i, så dejen ikke glider ned ad siderne.
  • Forbag bunden i ca. 15 minutter ved 180°.
  • Del æblerne i både, og fjern kernehusene. Pisk smør og sukker hvidt, og kom ét æg i ad gangen.
  • Skær marcipanen i små stykker, og kom den i fyldet til din æbletærte sammen med melet.
  • Fordel æblerne over den forbagte tærtebund; hæld resten af fyldet over, og drys med mandelflager.
  • Bag din æbletærte nederst i ovnen ved 175° i ca. 45 minutter. Drys den nybagte æbletærte med flormelis lige inden servering.
  • Servér altid din æbletærte lun med iskold cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis.

Ren nydelse er serveret foran dig. Velbekomme.