Det danske køkken

Klassiske havregrynskugler

Der er længe endnu til jul, men det behøver ikke forhindre dig i at finde din gode julestemning og nostalgien fra barndommen frem med denne opskrift fra søndag.dk på de klassiske havregrynskugler – som vi bedst kender dem – fyldt med smør, kakao, havregryn og kokos. Havregrynskugler er nemt og lækkert at lave derhjemme – så nemt at børnene sagtens kan være med.

Dette skal du bruge

250 g økologisk havregryn
200 g flormelis
100 g smør/margarine
50 g kakao
7 spsk færdiglavet kaffe
Romessens
Kokosmel

Sådan gør du

Bland havregryn, flormelis, smør, kaffe og kakao til en jævn masse og smag derefter til med romessens – er der børn med på sidelinjen, kan du eventuelt springe kaffe og romessens over, så smagen bliver mere neutral. Er der modsat ikke børn med på sidelinjen, kan du altid pifte smagen lidt op ved at tilføje rom.

Tril herefter havregrynskuglerne til små runde kugler og rul dem i kokosmel. Du kan alternativt pynte dine havregrynskugler med revet appelsinskal eller kakaopulver, som giver en lækker dybde til smagen.

Havregrynskuglerne bliver bedst, hvis de lægges på køl i mindst et par timer. Opbevar dem gerne i dåser.

Sundt alternativ?

Vil du gerne lave konfekt, men vil du også gerne kunne guffe i dig med god samvittighed? Havregrynskugler er i sin oprindelige form fyldt med sukker, smør, kakao og kalorier, men alt dette kan du komme til livs. Det er muligt at lave havregrynskugler der både er grønne, sunde og lækkre. Sunde alternativer kan ofte tage det sjove ud af søde sager, men disse havregrynskugler smager stadigvæk dejligt sødt på grund af dadlerne og kan også suppleres med lidt agavesirup, hvis de ikke er helt søde nok til din smag.

Dette skal du bruge

150 g dadler uden sten
1 dl plantemælk (f.eks. sojamælk, rismælk, havremælk eller mandelmælk)
80 g havregryn
50 g kokosmel
20 g usødet kakaopulver (eller 30 g carobpulver)

Sådan gør du

Bland dadlerne og mælken og blend begge dele, indtil det får konsistensen af en jævn masse. Brug eventuelt et højt stavblenderglas eller blend lidt forsigtigt, hvis du vil undgå, at mælken sprøjter.

Tilsæt herefter havregryn, kokosmel og kakaopulver til din masse og rør det hele godt sammen. Tril til sidst små kugler af massen og pynt eventuelt med kokosmel, revet appelsinskal eller kakaopulver.

Havregrynskugler går rigtigt godt sammen med en lækker smoothie hvis du rigtig vil forkæle dig selv eller dine gæster.

Husk du også kan finde masser af spændende opskrifter i Ude og Hjemme.

 

Skriv et svar