Det danske køkken

Lammekølle: Saftig og smagfuld

En dansk veltilberedt lammekølle er delikat og ikke mindst velsmagende. Derfor behøves der heller ikke mange positivt ladede ord fra min side til at overbevise dig om, at en lammekølle er det næste der enten skal smækkes på grillen eller i ovnen.

Ingredienser: 4 pers.

1 lammekølle på 2,2 kg – uden nøgleben
1 ½ tsk salt
2 fed hvidløg, finthakket
2 spsk olivenolie
2 kviste rosmarin.
Tilbehør: årstidens grønt

 

Tilberedning af lammekølle

  • Rids fedtet på lammekøllen på kryds og tværs med en skarp kniv, og krydr lammekøllen med salt, hvidløg, olivenolie og rosmarin.
  • Læg lammekøllen på en rist med en bradepande under. Steg lammekøllen i 20 minutter ved 225 grader.
  • Hæld vand i bunden af fadet, og steg nu videre ved 150 grader i 2 timer.
  • Hæld lidt saft fra bunden af bradepanden over lammekøllen et par gange undervejs.Værd at huske: en lammekølle på 2 kg er en stor kølle at skulle stege og spise sig igennem. Så et godt tip er at købe en kølle, som vejer et halvt kilo mindre. For hvis du køber en på omkring 1,5 kg, kan du tage ½ time af stegetiden, og det er guld værd i et travlt køkken! Lad kødet hvile i 15-20 minutter før du skærer det ud, for så er det ganske perfekt.

Tilbehør til lammekølle

Til en saftig og delikat lammekølle hører der sig altid lækkert tilbehør til. Dette lækre tilbehør kaldes tomatkompot! Det egner sig ualmindeligt godt som en sauce til lammekølle, steg med videre.

Ingredienser: 4 pers.

4 modne tomater
1 rødløg
1 fed hvidløg
100 g knoldselleri eller ½ pastinak
lidt olivenolie
bladene af 1-2 kviste timian
1 spsk tomatpure
½ spsk vineddike eller æbleeddike
½ tsk sukker
salt og peber

Tilberedning

  • Hak tomaterne, og pil og snit løg, hvidløg og selleri i tern.
  • Rist løg, hvidløg og selleri i en gryde med lidt olivenolie, til de er møre.
  • Tilsæt hakkede tomater, timian, tomatpure, vineddike og sukker.
  • Lad kompotten simre ca. 20 minutter, og krydr med salt og peber.

Lad dig endelig ikke holde tilbage. Denne ret er nemlig meget egnet til at spise sig mere end mæt i – og med de gode råvarer, er der ingen grund til dårlig samvittighed over en sprængt bukseknap eller to.

Du kan se masser af andre gode opskrifter på lamme kølle her.

Velbekomme.

 

Billede: naotakem

Skriv et svar