Italienske opskrifter

En italiensk klassiker – Fyldte cannelloni

De fleste verden over elsker pizza og lasagne, og de vil højst sandsynligt også være vilde med fyldte cannelloni. Det er nemlig også en ret med pasta, ost og oksekød, men den bliver serveret på en anden måde end pizza og lasagne.

Generelt kan man sige om italiensk mad, at den er simpel, rustik og mangfoldig. Den består primært af pasta, brøddej, grøntsager eller majs. Naturligvis indgår der også kød i måltidet, som en delikat del af hovedretten, ingrediens eller som appetitvækker. Specielt Toscana er kendt for sine skønne kødretter. Tomat er en af grundingredienser i det italienske køkken og bruges både frisk, kogt, tørret og som tomateddike. Det er vigtigt, at tomaterne er fuldmodne og fulde af smag, når de udgør grundelementet i retten, og sådanne tomater er italienerne eksperter i at dyrke.

Berømte italienske tomatretter er f.eks. panzanella (tomatsalat tilsat daggammelt brød), bruchetta (ristet brød med hvidløg, olivenolie og toppet med frisk tomat). I Italien spiser man aldrig kun én ret. Et måltid består typisk af adskillige retter, og det afspejles i portionsstørrelsen. Måltidet inddeles ofte i det, italienerne kalder antipasto (appetitvækker), primo (forret), secondo (hovedret) og dolci (dessert eller ost). Antipasto er typisk små og lette, f.eks. bruchetta eller carpaccio (tyndtskåret råt oksekød med parmesan, olivenolie og citron). Pasta, risotto og pizza er klassiske primo piatto.

Prøv en risotto alla milanese eller en pizze margharita. Hovedretterne (secondo) består af kød eller fisk, serveret for sig selv, hvortil man særskilt bestiller contorni f. eks. polenta, stegte grøntsager eller en salat. Som middagens finale serveres dolci, som dels kan bestå af italienske oste, frisk frugt og en kraftfuld kop espresso kaffe eller grappa, for fordøjelsens skyld. Til den ægte ”søde tand” er tiramisu (trifli) eller en simpel gelato (italiensk is) perfekt! Læs eventuelt mere på Coops hjemmeside om mad: viskalspise.dk, hvor jeg fandt denne opskrift på fyldte cannelloni. Opskriften er baseret på i alt fire personer.

Opskrift på Fyldte cannelloni

Du skal bruge følgende ingredienser til retten:

  • 500 g cannelloni
  • 250 g oksekød
  • 1 stk løg
  • 250 g mark champignoner
  • salt og kværnet peber
  • 1 stk portion Bechamelsauce
  • 1 stk portion Tomatsauce
  • 1 dl parmesan
  • Olie

Sådan gør du:

Svits det hakkede kød i olien, til det har skiftet farve. Kom hakket løg i og tilsæt de hakkede champignoner. Lad blandingen snurre ved jævn varme i 5-6 min. Tilbered 1 portion bechamelsauce. Bland ca. halvdelen af bechamelsaucen i kødblandingen. Smag til med salt og peber. Fyld pastarørene med fyldet. Hvis der er kød- og bechamelsauce tilovers, kan det kommes i fadet. Drys øverst med revet ost og stænk med lidt olie. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 25-30 min.

 

Billede: Frenkieb