Det internationale køkken

Paella fra det spanske køkken

Det spanske køkken er bedst kendt verden over for sin mangfoldighed af små retter, som de kalder for tapas. Man har nemlig madkultur i Spanien, idet man mødes om maden og deler den med alle om bordet! Det spanske køkken er mere end tapas. Det bugner af fyldige, krydrede retter baseret på svinekød eller lam. En populær ret er Estofado, som er en gryderet med bl.a. oksekød, tomat og rødvin, men den kolde grøntsagssuppe Gazpacho er også meget populær i Sydeuropa. Der bliver den serveret gerne til frokost, til tapas eller som forret. Der findes et utal af spanske oste, men fåremælksostene Manchego og Burgos samt Tetilla (komælksost) er en klassisk ingrediens i tapas, men Burgos spises også gerne som dessert. Chorizo er et af de spanske produkter, som vi virkelig har taget til os i Danmark og som nu fås i lang de fleste supermarkeder. Den tørrede, stærke svinekødspølse er krydret med bl.a. paprika og smager formidabelt i mange retter hvor vi normalt ville bruge bacon. I Spanien spises den som den er eller ristes og blandes i Tortilla (æggekage med fyld) og gryderetter. Fugl, fisk/skaldyr og nogle gange kanin kombineres i paella. Kød/fisk steges med ris, hvidvin, chorizo i en kæmpe paellapande, herligheden krydres med safran og masser og grøntsager. Hver mamá har selvfølgelig sin egen helt specielle opskrift på paella. Spansk mad er altid godt krydret, og de mest brugte krydderier er paprika (sød/stærk eller røget, Pimenton), rosmarin, hvidløg, laurbær, chili, safran og oregano. Spanske desserter baseres typisk på mejeri-produkter fx creme catalena, som minder om franskmændenes crème brulée. Nøddekager, citrus-frugter og friterede churros med kanelsukker er bare nogle af de søde sager, som nydes af de lokale. Det oftest ret fede spanske måltid skylles ned med rigelige mængder sangria, Fino sherry (tør sherry, som drikkes til maden) eller voluminøs spansk rødvin. Coop Danmark har lavet en hjemmeside med opskrifter, der hedder viskalspise.dk, og her fandt jeg en god opskrift på paella, som nok er Spaniens nationalret.

 

Ingredienserne:

Du skal bruge følgende råvarer:

1 stk kylling

1 dl olivenolie

2 stk løg

1 stk rød peberfrugt, skåret i strimler

3 dl langkornede ris

3 dl hvidvin

0,5 kg flåede tomater

6 dl bouillon

2 stk fed hvidløg

peber fra kværn

lidt safran

1 tsk estragon

1,5 tsk salt

12 stk muslinger

300 g bælgede ærter

300 g pillede rejer

Sådan gør du:

Skær kyllingen i portionsstykker og brun dem let i olien i en dyb pande. Kom løg og peberfrugtstrimler i og lad det gyldne let.Bland de hakkede hvidløgsfed i. Kom risene i og lad dem snurre sig klare. Tilsæt vinen. Kog nogle minutter og kom de hakkede tomater og bouillonen i. Stød safran med de øvrige krydderier og kom dem i. Tilsæt salt og lad retten snurre i 30 min. Klargør imens muslingerne. Dette gøres ved at børste dem godt under koldt vand og kassere dem, der ikke lukker tæt ved et let bank mod bordkanten. Kom dem i til sidst sammen med ærterne. Lad retten koge yderligere 5 min. eller til muslingerne har åbnet sig. Bland rejerne i. Smag retten til og servér.

 

Skriv et svar