Hvem siger at æbletærte kun kan spises på en kold efterårsdag? Æbletærte er en skøn dessert, som kan spises året rundt. Er du vild med den søde smag af æbler og kanel, er det bare om at komme i gang. Hele året kan du købe lækre æbler, og æbletærten vil med garanti også hitte på en sommerdag.
Har du lyst tit at prøve en æbletærte med et twist, så kan jeg anbefale Camilla Plums æbletærte, som jeg har fundet opskriften på i Søndag. Jeg er personligt helt vild med at hun har tilsat blåbær og tranebær i tærten. Det giver en frisk smag, som står godt til den søde æblesmag. Du kan enten se opskriften herunder eller klikke på linket.
Camilla Plums æbletærte
Til ca. 8 pers.
Tærtedej til æbletærte
200 g mel
165 g smør
Fyld
2 kg æbler
200 g sukker, måske mere
Reven skal af 1 citron
1 spsk citronsaft
1 tsk kanel
En smule revet muskatnød
2 spsk hakkede mandler
1 nip salt
En håndfuld tørre blåbær
eller tranebær
2 spsk smør
Hvordan laver man Camilla Plums æbletærte?
- Hak smør og mel sammen til dejen med en kniv, til det er krummer på størrelse med ærter.
- Dryp med en lille smule koldt vand, og saml dejen til en kugle.
- Den skal ikke være våd, men skal kunne samles til en jævn, ikke-klistret dej.
- Bliver dejen klistret får din æbletærte ikke sit flotte udseende.
- Lad den hvile køligt en halv time, inden du fortsætter med din æbletærte.
- Rul 60 pct. af dejen til din æbletærte ud til en stor, tynd cirkel, og for en springform eller et dybt ovnfast fad. Lad overskydende dej hænge ud over kanten.
- Mens dejen hviler, skrælles og skæres æblerne i både. Hvis æblerne er søde, passer sukkermængden – er de sure, skal der mere til. Bland dem i en skål med sukker, citronsaft og -skal, krydderier og tørrede bær. Læg æblerne i formen, og fordel smørret i små klumper hen over.
- Rul resten af dejen ud til et låg til din æbletærte. Fugt kanten på formen med vand, og læg låget på. Klem kanterne sammen, og skær kanten ren med en skarp kniv. Lav et fint riflet mønster med en gaffel eller knivspids hele vejen rundt i kanten af din æbletærte. Skær 4-5 revner i låget, så dampen kan slippe ud. Resten af dejen kan man lave blomster eller blade af og pynte sin æbletærte fint.
- Bag din æbletærte ved 175 grader i ca. 40 min.Bunden skal være gennembagt og toppen på din æbletærte smukt lysebrun.
Server din æbletærte lunken med vaniljeis eller flødeskum – eller som afslutning på måltidet sammen med et stykke lagret cheddareller Gloucestershire-ost.