Inspiration

Strygestål holder dine knive i topform

Der findes ingen evigt skarpe knive. Hver enkel udskæring slider på kniven og forringer dens skarphed. Det skyldes, at stål er hårdere end maden der udskæres. Tabet af skarpheden kan være umærkbar, men det afhænger også af knivens kvalitet. Knive til professionel brug vil have en markant længere bevaring af skarpheden. 

Med den rette strygestil, vil du derfor altid have en skarp kniv. En sløv kniv gør udskæringen mere besværlig og samtidig øger den risikoen for, at kniven smutter.

Valg af slibeværktøj

Det japanske køkken anbefaler, at en slibesten anvendes til japanske kokkeknive. Men i Vesten anbefales det at bruge en stålstang. Så det er lidt op til en selv at afprøve, hvilken metode man bedst kan lide at bruge. Man kan også vælge at kombinere de to for at bevare knivens skarphed. Der er som sådan ikke en af de to muligheder, der er bedre end den anden – det er mere en kulturel forskel.

Hvordan bruger man et strygestål?

Et strygestål anvendes ved at lægge kokkekniven mod stålet i en spids vinkel, hvorefter tommelfingeren placeres på knivryggen. Kniven køres da forsigtigt væk fra kroppen, således at hele bladet slibes. Stryg kniven fire til fem gange på hver side for det bedste resultat. Husk i øvrigt at strygestålet skal være mindst ligeså langt som kniven. Det er altså en god ting lige at have i mente, når du køber dit strygestål.

JP Knive forhandler forskellige slags strygestål og andre produkter til slibning af knive, der er særligt beregnet til japanske knive.

Skriv et svar