Svinekæber i hvidvin
Svinekæber i hvidvin er en ret til dig der hverken er kalorie eller fedtforskrækket. Den kan spædes op med en sjat fløde i sovsen, så den bliver endnu mere cremet eller den kan spises som den er. Hvis du er på kur, kan du spare på kalorierne ved at undlade fedtstof i opskriften og husk at spise retten med masse af grøntsager i stedet for. Svinekæber i hvidvin er en ret du kan lave til hverdag eller fx en lørdag, hvor familien er samlet. Du skal bruge:
- 12 svinekæber
- Fedtstof til stegning
- 2 gulerødder i grove stykker
- 2 kartofler i grove stykker
- 3 persillerødder i grove stykker
- 3 skalotteløg i både
- 2 æbler i både
- 5 fed hvidløg, knuste
- 2 dl hvidvin
- 6 dl hønse eller svine bouillon
- 1 lille bundt krydderurter, fx timian eller rosmarin
- salt og peber
- 25 g koldt smør
- hakket persille
Sådan gør du
Svinekæberne pudses fri for hinder. De brunes i fedtstof. Tag svinekæberne op. Sautér halvdelen af rodfrugter, løg og æbler. Kom svinekæberne tilbage i gryden oven på urter og tilsæt hvidvin. Kog op, tilsæt bouillon. Sæt låg på og simre i 1 time. Mens retten simrer, skal du sørge for at vende svinekæberne undervejs. Når der er gået en time skal du lige tjekke om svinekæberne har fået nok. De skal være helt møre. De tages op og saucen sies. Grøntsager tages fra og spises som tilbehør. De ligges på et fad, så de er klar når retten serveres. Saucen kommes i en ren gryde. Den koger op og er klar når den er tyk og smager godt, det tager ca. 10-15 minutter, før man har denne konsistens. Tilsæt nu den anden halvdel af grøntsagerne til kæberne og lad det simre i 5-10 minutter. Smages til med salt, peber, koldt smør og grøntsagerne du gemte fra tidligere. Det kolde smør kan eventuelt udelades, hvis du vil have den mindre fed. Serveres med kartoffelmos og hakket persille. Hvis du laver kartoffelmosen selv, smager det meget bedre.
Tips og gode råd
Svinekæber er en opskrift der indbyder til udfordring. Du kan med fordel bruge forskellige slags rodfrugter og behøver ikke holde dig til opskriften 100 %. Dog er det ret vigtigt at svinekæberne pudses fri for sener og at de får lov til at koge til de bliver møre. Hvis du skal have et rigtig proteinmåltid er den ofte meget god og kan spises med mindre kartoffelmos, for at optimere proteinindtaget. Eller du kan spise den bare som den er i en skål fyldt med friske urter og en smørklat.
Billede: The Meat Case