Karry er et af verdens mest berømte krydderier, men alligevel kender du måske ikke voldsomt meget til det, udover dets karakteristiske gule farve og dets aromatiske, let krydrede smag. Karry er et af de mest anvendte krydderier i madlavningen blandt andet i retter som kylling i karry, boller i karry eller i fiske- eller gryderetter, som ofte serveres sammen med ris. Der findes en endeløs række af muligheder for anvendelsen af karry, og derfor er det så meget mere ejendommeligt, hvor lidt vi egentlig kender til det kendte krydderiet. Måske har du i din madlavning opdaget, hvordan karry anvendes ved først at ”brænde det af” i fedtstof, så det frigiver sin aroma – men her får du mulighed for at lære andre sider af krydderiet lidt bedre at kende.
Fine fakta om karry
- Som de fleste ved, stammer karry oprindeligt fra Indien, men det var briterne, der bragte krydderiet til Europa, dengang Indien var en engelsk koloni
- Den gule farve, der er så karakteristisk for karry, stammer fra gurkemeje. Men i virkeligheden er karry et blandingskrydderi, der indeholder op til tyve forskellige andre krydderier, herunder cayennepeber, korianderfrø, spidskommen, kardemomme, chili og mange andre.
- Karry fremstilles ved, at alle krydderierne ristes på en pande, hvorefter de males til den pulver, vi kender som karry. I Indien er der tradition for, at hver familie har sin egen karryversion, hvor blandingsforholdet varierer.
- Karry kan begrænse køer udslip af metangasser med op til 40% og kan dermed forbedre klimaet
Kylling i karry
Denne opskrift på kylling i karry fra madbanditten.dk er tro mod den oprindelige thaimadlavning og bringer den ægte smag af Indien ind i dit køkken med ingredienser som kokosolie, ingefær og limeblade. Ønsker du at lave en mere enkel og børnevenlig version, kan denne opskrift fra Ude og hjemme med æbler og fuldkornsris anbefales.
Boller i karry
Boller i karry er en dansk favorit i sin traditionelle form med syltede rødbeder. Denne opskrift fra Femina er mere traditionelt indisk inspireret og mere i ånd med krydderiets oprindelige rødder – blandt andet er de syltede rødbeder skiftet ud med thaibasilikum og peanuts. Opskriften indbefatter i øvrigt gulerødder, æbler, løg, broccoli og blomkål og er derfor et sundt bud på den gammelkendte klassiker. Velbekomme