Vi skal huske at spise masser af chili i vores kost, idet chili er med til at øge forbrændingen, som er sundt for os. På den måde får vi mere energi ud af maden, som ellers i stedet for blot ville gå igennem vores fordøjelsessystem uden at give os energi og forbrænding i samme effektive grad. Her får du opskriften på en sund chili con carne.
Derfor er det temmelig sundt at spise den meksikanske ret chili con carne, som gerne må svømme med oksekød, bønner og chilier. Dette er jo også netop hovedingredienserne i en god chili, men man kan naturligvis tilføje flere andre ingredienser, som kan krydre maden samt bidrage til forskellige varianter af den populære ret. Normalt anvender man kidney bønner, men man kan sagtens variere opskriften ved at anvende andre typer bønner alt efter behov.
Selve tilbehøret kan man også variere på flere måder, idet man kan spise rent meksikansk med tacoskaller eller tortillas pandekager, men i Danmark er det ofte sammen med kartoffelmos eller ris, at vi spiser retten chili con carne. I ugebladet Søndag fandt jeg over en nem og hurtigt opskrift på chili con carne, som alle kan lave.
Ingredienser til sund chili con carne
- 200 g hakket oksekød
- 1 spsk olie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk paprika
- Chili
- 1 laurbærblad
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 spsk vineddike
- 1 lille firkant mørk chokolade
- 1 dåse chilibønner
Selve opskriften er ret traditionel, vil de fleste nok være enige med mig i, idet den ikke rummer så mange overraskelser, men især vineddiken og chokoladen er nok nye ingredienser for de fleste, idet de kan undværes, men alligevel bør man prøve at tilføje dem, da de giver en helt ny aromatisk forfriskende smag.