Hjemmelavet surdej
Der er ikke noget bedre end hjemmelavet rugbrød, lavet af ægte surdej. Det har en helt særlig smag og det man køber kan på ingen måde konkurrere med smagen. Det er endda bedre end bagerens. Når du bager rugbrødet selv, så dufter der skønt indenfor og appetitten vækkes. Det er særlig godt for dine børn, du vil opdage hvor meget rugbrød de pludselig kan spise.
Opskrift på surdej
Der er ligesom så mange opskrifter, nogle helt særlige ingredienser, der skal i en surdej. Denne opskrift er ret let at huske og lave selv:
- 1 dl koldt vand
- 300 g hvedemel
- 300 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel, ikke rugmel
Sådan gør du:
Bland vand og begge slags mel, lad det stå i stuetemperatur, utildækket. Rør rundt i surdejen hver dag. Efter 4 dage skal du hælde halvdelen af surdejen ud og lave en ny portion. Den laves ved at du rører den gamle surdej sammen med en ny portion surdej. Lad surdejen stå til næste dag. Surdejen er nu boblende, hævet og let syrlig, så kan du bruge den. Hver gang du skal bage skal du tage lidt af surdejen og lade resten stå. 2-3 timer før du skal bruge surdejen igen frisker du den op med en ny portion surdej.
Gode tip til din surdej
- Brug stenformalet mel, helst hvede og grahamsmel
- Opbevar din surdej ved stuetemperatur og aldrig på køl, for det ødelægger den gode bakterieflora.
- Frisk surdejen op ofte – helst hver dag, så den ikke står for lang tid uden at blive brugt. Det kan nemlig gøre den for sur.
Kickstartere til din surdej
- Honning
- Kærnemælk / tykmælk / A38 / Yoghurt / Ymer osv.
- Knuste vindruer (der er vingær på skallen)
- Lidt gær (en halv ærte størrelse)
Du kan tilsætte lidt af ovenstående, det skulle hjælpe surdejen med at komme i gang med sin proces. Men som sagt er det ikke nødvendigt, hvis du følger anvisningerne.