Pastasalat, kartoffelsalat, almindeligt salat
Der er mange lækre salater her til sommer, pastasalat, kartoffelsalat og almindelig salat. Jeg har valgt en af dem fra her, det er en karftoffelsalat med krydderurter fra femina.dk
Kartoffelsalat til 4 personer:
ca. 800 g små nye kartofler
2 små rødløg
½ dl soltørrede tomater i olie
2 dl fine ærter (evt. fine frosne, optøede)
1 dl sorte oliven (helst uden sten)
2 håndfuld rucolablade
1½ spsk. lys vineddike
3-4 spsk. rapsolie
lidt citronsaft
2-4 tsk. dijonsennep, gerne med estragon
2 spsk. hakket dild
2 spsk. hakket persille
½-1 spsk. friskhakket estragon
Sådan gør du:
Kog kartoflerne al dente i 12-15 minutter. Pil dem evt., og lad dem køle af. Skær dem i halve eller i tykke skiver. Skær rødløgene i meget små terninger, og hak evt. de soltørrede tomater, hvis de ikke allerede er hakkede. Olivenerne kan udstenes og hakkes let. Pisk olie og eddike sammen, og pisk sennep i til sidst, så dressingen ikke skiller. Smag til med salt og peber og citron. Vend kartofler, løg, tomater, ærter og oliven i. Hak krydderurterne, og vend dem i sammen med små rucolablade. Server med det samme, eller lad den trække uden rucolaen i en times tid. Vend dem i til sidst.
Tip og gode råd
Hvis du har en køkkenhave, kan du bruge krydderurterne i denne opskrift. Desuden behøver en kartoffelsalat ikke være smurt ind i cremefraise. Det er rigtig lækkert med en kartoffelsalat, bare som den er.
Kartofler fakta
Kartoffelplanten (Solanum tuberosum) er en 25-100 cm høj urt, der er almindeligt dyrket for sine store, stivelsesholdige rodknolde. Kartoflen hører til blandt verdens mest dyrkede afgrøder. De overjordiske dele af planten er giftige, og det gælder i et vist omfang også knolde, som har ligget i jordoverfladen, så de er blevet grønne. Kartoflen er i 2008 verdens tredje mest dyrkede afgrøde efter ris og hvede. Den har et udbytte, der er 4 gange højere end ris og hvede på samme areal. Kina er verdens største kartoffeldyrkende nation. Hviderusland er det land, hvor der bliver spist flest kartofler: 175 kilo per person om året. Kartoflen anses som mere ernæringsrigtig end ris, hvede og majs. F.eks. indeholder den langt mindre fedt end hvede og mere protein end majs.