Det danske køkken

Hvordan laver man helstegt pattegris?

Denne traditionelle middag er ikke kun populær i Danmark men over det meste af verden. Det er både en billig og nem måde at traktere et større selskab med god mad og underholdning. At maden tilmed smager skønt er bare endnu et plus i karakterbogen. Men man kan ikke bare lave denne store ret uden først have forberedt sig grundigt.

Man skal jo dels have et sted til at stå og grille grisen, og måske skal man have hjælpere til at marinere og dreje grisen rundt. Ofte skal man også lave salat, flutes og kartoffelsalat som tilbehør til den helstegte pattegris. Så er grillsommeren i gang. Jeg har fundet en god opskrift på nettet og den bringer jeg her i forkortet version:

 

Sådan gør du

Du skal bruge en pattegris, som skal lægge med benene spredt helt ud til siden og så skal den være  bundet fast til en rist eller lignende. Risten skal kunne justeres op og ned i forhold til varmen, og skal kunne låses, så grisen kan få varme på begge sider under stegningen.

Du skal regne med en stegetid på ca. 8 timer. Nogle tilbereder den hurtigere, men dette resulterer jævnligt i svedne flæskesvær og/eller at den helstegte pattegris ikke er færdig til tiden. Vent med at få sværen sprød indtil den sidste time før serveringen, så du ikke risikerer at få sværen oversprød.

50 – 75 cm over gløderne er formentlig passende afstand for stegen – hold øje med varmeudviklingen og justér afstanden efter varmen. Den helstegte pattegris bør steges mest på ”undersiden”, dvs. med ribbenene ned mod gløderne, men bør vendes ofte – hvert 10-15 min.

Marinaden kan bestå udelukkende af øl, som smøres på grisen hver ½ time. Lad være med at drikke af den samme øl, som du hælder over grisen – lidt hygiejne er også godt, når man griller!  Du kan desuden lave en marinade bestående af rødvin, olie, salt, peber og de grillkrydderier, som du har lyst til at blande i..

Tips

Grisen må ikke flamberes! Dvs. sørg for at det kun er gløder under den. Du kan med fordel lave et bål i forlængelse af gløderne under den helstegte pattegris, idet den hermed får varmen fra bålet, men ikke flammerne. Når flammerne er brændt ud, kan du blot skubbe gløderne ind under stegen, når der er behov for mere varme.

En helstegt pattegris må gerne blive færdig lidt før tid, da du blot hæver den lidt væk fra varmen, så den holder sig varm og lækker. Tag temperaturen løbende undervejs. En helstegt pattegris skal have en kernetemperatur på mindst 70 grader C, og det er i nakken og i skinkerne (lårene) at den bliver sidst færdig.

Skær gerne et snit i nakken på grisen før stegninger, så den nemmere kan tage imod varmen på dette område. Brænde fra løvtræ er at foretrække, da dette giver den bedste varmeudvikling fra gløderne, så lad være med at spare her.

Sidst men ikke mindst skal du sørge for at hygge din undervejs. En helstegt pattegris dufter fantastisk og når du venter undervejs, kan du jo passende drikke en øl med en kammerat eller lignende.
Hvis du har nogle flere gode tips til hvordan man laver sin pattegris helt fantastisk lækker så skriv en kommentar herunder.

Skriv et svar