Du kan sikkert gætte af overskriften, at vi befinder os ovre i det asiatiske køkken. Men det er nu ikke helt almindelige forårsruller, som jeg vil fortælle om her. Mange danskere spiser nemlig alt for lidt grøntsager, så det er en god ide at lade sig inspirere af det lækre asiatiske køkken og derved også få flere grønsager i kosten. vi kan lære at spise mere sund mad, hvis vi følger nogle herlige opskrifter på asiatisk mad. Efterhånden føler jeg mig lidt udenfor, når jeg afslører, at jeg aldrig har været i Østen. Jeg har stadig den store badeferie i Asien til gode, og lige nu drømmer jeg om at hive min familie med til Vietnam til vinter. De senere år er jeg nemlig blevet mere og mere glad for vietnamesisk mad, der med friske krydderurter, fisk og masser af grønt er superdelikat. Hertil kommer krydderier som citrongræs, chili, limeblade og ingefær. Derhjemme er min favorit lige nu sommerruller, der bliver lavet af rispapirblade, der bliver udblødt og fyldt med rejer, koriander, mynte, tændstiktynde grøntsager og evt. avocado. Du kan læse hele artiklen i Alt for Damerne eller se dette link til opskrift på rispapirruller med rejer. Rispapirruller bliver også kaldt for sommerruller, og de er virkelig en delikat nydelse, og samtidig er de nemme at lave.
Opskrift på sommerruller med rejer
Med denne opskrift skulle du kunne lave 4 ruller i alt, og det tager under en time at fremstille.
Du skal bruge følgende råvarer:
200 g kogte tigerrejer
100 g tynde risnudler
1 pakke lucernespirer
125 g sukkerærter
1 bundt mynte
1 bundt thaibasilikum
1 pakke rispapir – små
Dip
1 dl hoisin sauce
½ dl vand
2 spsk Fish Sauce
100 g saltede, ristede peanuts
1-2 chilier.
Hoisin sauce er en sauce lavet af gærede sojabønner. Den bruges både i Vietnam og Kina og er både salt og sødlig. Den er også god at smøre på kød, inden det grilles.
Sådan laver du rispapirruller:
1. Pil rejerne, fjern tarmen langs ryggen, og flæk rejerne. Kog risnudlerne efter pakkens anvisning og skyl dem grundigt i koldt vand for at fjerne stivelsen. Vask og tør grøntsager og krydderurter.
2. Hav en stor skål med koldt vand stående og kom et stykke rispapir i. Lad det suge vandet til sig i 1 minut og læg det så op på et skærebræt. Placer to halve rejer i midten, sukkerærter, krydderurter og spirer og fold den nederste del af rispapiret ind over fyldet, derefter siderne. Klem godt sammen om fyldet og rul sammen til en rulle. Læg de færdige ruller på et fad – klar til servering.
3. Rør hosin sauce sammen med vand og Fish Sauce. Hak peanuts og chili og drys over dippen ved servering.
Billede: Matthew Kenwrick