Inspiration

Køkkenhave – Tips og gode råd

Krydderurter til din køkkenhave

Der findes en del forskellige krydderurter. Du kender sikkert de mest almindelige krydderurter og de anvendes som regel enten friske eller tørrede. Jeg kan personligt bedst lide de friske, men jeg har ikke råd til at købe de friske hele tiden.

Jeg fandt ud af at når man har klippet de friske krydderurter ned, behøver man ikke smide dem ud. Man kan bare pille gamle skud væk og vande, så vokser den op igen stille og roligt. Hvis man har en have er de lige til at stille ud i haven.

De kan eventuelt plantes ned i et krydderurtebed. Man kan også købe krydderurtefrø på nettet. Der er ingen undskyldning, man kan sagtens have sine egne krydderurter, så har man mulighed for at lave sin egen grøntsagsfond, krydderurteolie, tørrede krydderurter osv.

Gode krydderurter til start

Jeg har fundet en masse gode krydderurter, der er gode at starte med. Når du har fået dem til at vokse og kan bruge dem, kan du altid købe nye og mere spændende slags krydderurter. Krydderurter kan både bruges i madlavning, the og desserter. Disse tip nedenunder har jeg fået fra havenyt.

  • Dild, Anethum graveolens, er enårig.
  • Kruspersille, Petroselinum crispum, er toårig. Det er forholdsvis letdyrkede urter. De kan placeres i køkkenhavens rækker, eller man kan lade persillen forvilde sig, altså lade den blomstre og kaste frø, det giver ofte en god spiring.
  • Oregano, Origanum vulgare, vokser vildt i Danmark, ofte på kalkholdig jord, og kan klare fuld sol. Oregano kan bruges frisk og tørret. Bruges ofte i det italienske køkken til pasta & pizza. Men frisk kan det give god smag til grønsagsretter, supper og kødretter.
  • Timian, Thymus vulgaris, kommer fra middelhavsområdet, men er ofte forvildet her i landet, klarer sig godt i fuld sol. Timian anvendes ofte tørret, men den mere milde smag ved de friske urter, gør den velegnet til salater, kød og supper.
  • Kinapurløg, Allium tuberosum, kommer fra østen og foretrækker en ikke for tør jord. Den kan godt lide, at der i løbet af dagen kastes skygge over den. Den har en fin purløgssmag med en snert af hvidløg. God til grønt drys.
  • Rosmarin, Rosmarinus officinalis, kommer fra middelhavsområdet. Den tåler ikke frost og skal vinterdækkes eller i drivhus vinteren over. Den ynder fuld sol, og det er vigtigt, at der er et godt dræn i jorden. Rosmarin bruges traditionelt til lam, men frisk kan den gøre underværker i forskellige grønsagsretter, eller man kan bare bruge den til at dufte i haven.
  • Koriander, Coriandrum sativum, kan man vælge som det mere eksotiske islæt. Den er enårig og kommer fra det vestlige Asien. Den kan dyrkes i køkkenhavens rækker, eller man kan lave et parti kun med koriander. Her er det grønne drys, som giver supper et strejf af orient, og det kan give salaten karakter. Frøene er et godt krydderi i brød.

Skriv et svar