En kiksekage er en kage lavet af vaniljekiks lagt i lag i en bageform med en palminbaseret chokolademasse imellem. Jeg har fundet en rigtig klassisk opskrift her:
Hvad skal der i en kiksekage?
- 300 g god mørk
- chokolade 70 %
- 150 g blødt smør
- 50 g flormelis
- 1 spsk. kakao
- 2 pasteuriserede ægge-
- blommer (1 bæger)
- 1½ dl piskefløde
- friskrevet skal af 1
- økologisk appelsin
- 10-15 (eller flere) små firkantede, søde vaniljekiks
Sådan gør du
Hak chokoladen, smelt den over vandbad. Pisk smør, flormelis og kakao godt sammen; tilsæt ca. den ene æggeblomme, og pisk i ca. 3 minutter. Kom resten af æggeblomme i og pisk endnu i 3 minutter.
Tilsæt fløden og pisk den hurtigt i blandingen. Vend den smeltede chokolade og appelsinskallen i med en dejskraber. Kom bagepapir i en 1½-liters brødform.
Smør et lag chokolademasse i bunden, fordel kiks over, og smør endnu et lag chokolademasse over, og læg endnu et lag kiks. Slut af med chokolademasse.
Sæt din kage i køleskabet i 4 timer.
Anderledes kiksekage
Der findes mange slags varianter af ovenstående kiksekage. Jeg har smagt kiksekage med lakridskonfekt i som barn. Den smagte godt dengang. Nu ville jeg nok foretrække en klassisk en af slagsen.
Kiksekage og æg
Før i tiden brugte man ikke pasteuriserede æg, det har desværre ført til dødsfald. Man bør altid bruge pasteuriserede æg, for at undgå salmonella.
Kan børn lide kiksekage?
Kiksekage er en klar favorit hos børn. De kan sikkert godt lide, at der kommer konfekt eller andet guf i kagen. Man kunne måske også prøve med skumfiduser eller lakrids.
Jeg kunne også forestille mig, at børn kunne være glad for en chokolade, der ikke er alt for mørk. Da mørk chokolade er kraftig i smagen. Som jeg plejer at sige med kage og sukker: børn skal ikke have for meget. Vælg nogle begivenheder, der virker passende.