Vi har sikkert alle smagt en pariserbøf. Måske var vi slet ikke klar over, at det hedder en pariserbøf, når den er serveret på et stykke brød.. Vi troede måske, at det bare var en almindelig bøf bare serveret på en anden måde. Det er det nemlig også.
En pariserbøf er nemlig blot en almindelig bøf lavet af hakket oksekød. Men den er formet over et stykke toast eller franskbrød, hvorefter man så har lidt mere fyld ovenpå. Nogle bruger en rå æggeblomme, hakkede syltede rødbeder, hakkede rå løg, kapers, høvlet peberrod og pickles på. Så du kender den sikkert udmærket i forvejen.
Den kan købes på de fleste danske restauranter, og der er også mange, som laver denne bøf der hjemme. Det er nemlig dels en billig samt en hurtig ret at lave. Desuden er den så tilpas enkel, at man ikke behøves at være udlært kok, for at kunne komponere denne ret. Husk at du jo selv bestemmer, hvad der skal ovenpå af fyld.
Den ideelle frokostret
Så mange kan altså nemt og hurtigt få en herlig pariserbøf i deres frokostpause. Det har mange fundet ud af, så den er allerede blevet en klassiker i det danske køkken. På hjemmesiden Gastromand fandt jeg deres bud på en god pariserbøf.
De nævner, at en pariserbøf hverken nu eller tidligere har haft meget med Frankrig eller Paris at gøre. Det finder vi nok aldrig ud af, men den er da kommet for at blive. Det er en dansk ret nu. I gamle dage kom man også bacon ovenpå bøffen, men i dag skal vi jo tænke på både fedt og kolesterol indholdet i maden, så måske skulle man lige overveje at droppe det rå æg ovenpå. Jeg foretrækker den med et spejlæg ovenpå, det er skønt, og den kombination kender jeg mange, som sværger til.
Nye variationer af den kendte pariserbøf
Man kan med fordel låne lidt fra det mexicanske køkken, når man opbygger sin egen pariserbøf. Lidt ekstrastærke krydderier er bare sagen, når maden skal have et ekstra pift og smage af noget.
Prøv at bruge guacamole, det elsker mexicanerne til mange ting. De bruger det som tilbehør til deres tortillas og tacos. Det supplerer nemlig oksekød på en fin måde. Men den bedste guacamole skal være hjemmelavet, og det er ikke særligt svært. Man skal blot finde nogle avocadoer, som så skalmoses eller blendes. I ugebladet Femina har jeg fundet en fantastisk opskrift på hjemmelavet guacamole. Den er alle tiders, fordi man har kommet løg, koriander samt citronsaft i blandingen sammen med lidt chili, således den er dejlig stærk og bider lidt. Så kom du blot noget hjemmelavet guacamole på din pariserbøf, så har du nu lavet en ny og stærk variant af den traditionelle bøf.
Du kan også følge denne opskrift fra et andet ugeblad Hjemmet. Her har man også brugt peberrod som tilbehør samt salatblade og persille. De har heller ikke glemt kapers og pickles eller rødbederne. Så der er ved at være top på bøffen, må man sige. Derfor spiser man ofte bøffen på en tallerken med meget af tilbehøret ved siden af, fordi det simpelthen ikke kan være ovenpå selve bøffen.
Billede: cyclonebill