Det danske køkken

To gastronomiske forretter

Gastronomiske forretter

Til en lækker, fin middag sammen med vennerne – i hvert fald hvis de skal imponeres lidt af dine køkkenevner – så skal der intet mindre til end en eller flere velsmagende gastronomiske forretter til middagen.

Udover at dine venner nok bliver en anelse imponeret over dit talent, så bliver du også selv overrasket over den smagsoplevelse, som du selv vil få ud af det. For med lækre forretter, eller appetizere som de også kaldes, behøver du ikke kokkerer mad til en flok sultne hulemænd. Alene oplevelsen får mætheden til at komme snigende allerede ved forretten.

Det lyder vildt. Det lyder fantastisk. Det er det også. Prøv disse fantastiske kanapeer og gør dine smagsløg tilfredse. Vær ikke bange for at lade dit talent slå sig løs, det kommer der kun noget godt ud af!

Kanapéer med vagtelæg og trøffel

Ingredienser: 8 stk

4 vagtelæg
Havsalt
Peber
Friske ærteskud

Kog vagtelæggene i 2 ½ minut, kom dem direkte op i isvand til afkøling, og pil dem herefter. Bræk rugbrødstuiles i mundrette stykker, og læg en passende mængde trøffelmayonnaise og et halvt æg på dem. Drys med havsalt og peber og pynt med ærteskud.

Trøffelmayonnaise

1 past. æggeblomme
1 tsk. sennep
1 tsk. æbleeddike
3 dl vindruekerneolie
Trøffelpasta
Salt
Peber

Rør æggeblomme, sennep og eddike sammen i en skål til en ensartet masse. Pisk lidt af olien i massen – begynd med lidt ad gangen, og tilsæt først resten, når mayonnaisen har samlet sig lidt, og gør det under hurtig piskning. Smag til med trøffelpasta, salt og peber.

Rugbrødstuiles

5 skiver rugbrød, daggammelt
Smeltet smør
Havsalt

Skær tynde skiver af rugbrødet på en pålægsmaskine, eller bed din bager om at skære det i skiver a ca. 2 mm. Læg skiverne på en bageplade og pensl med smør og drys med salt. Bag ved ca. 150 grader, til de er gyldne.

Det var kun den første – nu kommer den næste icebreaker til bordet!

Kanapéer med graved oksekød

Ingredienser: 12 stk.

150 g oksemørbrad
1 spsk. salt
3 spsk. brun farin
3 spsk. pebermix
3 skiver ristet toastbrød
Hjertesalat
Parmesan

Afpuds oksemørbraden, og skær den i mindre stykker a ca. 8-10 cm. Bland brun farin, salt og pebermix i en morter til en krydderblanding.

Steg oksestykkerne på en pande, vend dem i krydderblandingen, og rul dem stramt op i film. Læg på køl i minimum gerne på frys.

Skær ved anretning ca. 1 cm tykke skiver af oksemørbraden. Skær hver brødskive i 4. Anret kød på brød med lidt hjertesalat, parmesanflage, pesto og syltet løg.

Pesto

50 g pinjekerner
1 bdt. basilikum
1 dl olivenolie
50 g parmesan
1-2 hvidløgsfed
Salt
Peber
Citronsaft

Blend alle ingredienser til en lind masse og smag til med citronsaft.

Syltede perleløg

5 perleløg
Vand
Sukker
Eddike

Pil løgene. Kog en lage af 1del vand, 1 del sukker, 1 del eddike. Overhæld løgene med lagen.

Nu står du tilbage med to skønhamrende lækre forretter, som slår benene under dine gæster bare ved synet. Det bliver en interessant og ikke mindst velsmagende oplevelse, når I sammen sætter tænderne i det. Velbekomme.

 

 

Billede: poppet with a camera