Kokkeskolen

Risotto – Sådan laver man det

De fleste har hørt navnet før, men de færreste kender de nøjagtige ingredienser i denne populære ret.

Forklaringen er velsagtens, at denne ret jo kan komponeres på mange forskellige måder. Men traditionelt set er risotto en italiensk ret bestående af ris kogt i bouillon ofte tilsat lidt grønsager.

Risotto er altså ikke nogen hovedret, men den er god som en forret eller bare som et mellemmåltid i stedet for slik og chips. Man kan selv lave risotto, og det tager ikke så lang tid. Det kræver blot lidt ris, hvidvin, smør, bouillon samt løg. I øvrigt er det en ret, som smager endnu bedre dagen derpå, så det kan altså godt betale sig at lave en større portion, som kan anvendes over flere dage.

Dette er jo nemmere, når der skal købes ind, og man kan derfor spare tid de andre dage i køkkenet. Hvis du vil lave en klassisk risotto, så har Søndagsavisen en artikel der beskriver dette her.

Du får både opskriften og fremgangsmetoden. Man starter med at smelte smør samt olivenolie på panden. Ved svag varme sauteres løgene her på panden. Derefter kommer man risene på panden, således fedtstoffet vil opsuges af risene. Man dækker derefter risene med en god sjat hvidvin, som koges af med tiden. Så kommer man den varme hønsebouillon på panden, samtidig med at du skal røre godt rundt i retten. Retten er klar, når risene er færdigkogte, hvilket normalt tager 15-18 minutter i alt. Risene skal altid have rigeligt med væske, så mere bouillon, hvis risene kræver dette.

Tomat risotto

Mange vælger at lave retten med tomater, så kaldes den naturligvis for tomat risotto.

Berlingske hjemmeside af mad sektionen har de denne opskrift. Som du kan se, så er retten næsten ligesom en standard risotto, men derudover har man altså finhakket nogle tomater og blandet dem i den normale risotto. Det bedste resultat opnås, såfremt man anvender friske tomater. Har man ikke dette, eller hvis det skal gå rigtig stærkt, så kan godt bruge flåede eller hakkede tomater på dåse, men konsistensen er jo noget blødere. En frisk tomat har meget mere aroma samt fasthed.

Tomatsuppe

Man kan faktisk udelade risen fra retten, og derved får man jo en ren tomatsuppe, som også er dejlig lækker. Især på en kold dag, kan man få varmen med en skøn varm tomatsuppe. Man kan købe den som en færdig ret på dåse eller på flaske, men den er nu hurtig og nem at lave selv.

Feminas hjemmeside har jeg fundet denne klassiske opskrift. Så der er stadig tale om en form for risotto men dog uden ris. Til gengæld er den blendet så tynd, at den kan drikkes direkte. Man skal ikke bruge kniv eller gaffel, det bedste er nok at bruge en ske. Et godt råd er, at man ikke skal spare på kvaliteten af tomaterne, man må gerne købe en dåse med flasketomater, bare at det er en super god kvalitet.

Skriv et svar