Det danske køkken

Hvordan laver man brændende kærlighed?

Brændende kærlighed kan være mange ting. Det kan være en følelse, men er i hvert fald også en kendt dansk middagsret. Den består oprindeligt ikke af så mange ingredienser, så den er enkel at tilberede. Selve kødet består af baconstykker i tern, som svitses på panden sammen med lidt krydderier og løg. Man serverer det sammen med kartoffelmos, men man kan naturligvis variere retten på flere måder. De fleste kommer bouillon samt hvidløg ned til baconstykkerne, men man kan også servere retten med hakkede porrer eller hakkede æbler.

Kartoffelmos er ikke bare mosede kartofler

Hvis du vælger den letteste metode til din kartoffelmos, så køber du kartoffelmospulver i super-markedet, og den skal nok blive uden klumper men også uden smag og karakter. Det er jo nemt at lave sin egen hjemmelavede kartoffelmos. Man skræller kartoflerne og skærer dem i tern, hvorefter de koges rigeligt, således man bagefter kan piske kartoffelmosen sammen med en håndmikser eller en røremaskine. Der skal kun tilføjes lidt feststof enten smør eller olie samt noget mælk. Smag den til med lidt salt. Mælken vil jo skaffe kartoffelmosen dens konsistens, altså hvor tyk eller tynd den er. Hvis nogen i familien er på tværs over klumper i kartoffelmosen, så kan man eventuelt blende eller sigte kartoffelmosen, således klumperne helt forsvinder, men de fleste er ligeglade med lidt klumper. Hvis der slet ingen klumper er i kartoffelmosen, så kommer man nemlig til at tænke på pulverkartoffelmos.

Ny opskrift på brændende kærlighed

Her kommer et lille trick til at lave en varieret slags brændende kærlighed. Man benytter gulerødder, persillerod, hvid gulerod eller pastinakker sammen med kartoflerne, når man koger dem til kartoffelmos. Derved smager kartoffelmosen meget mere nuanceret og herlig, og derved bliver måltidet rigere og mere smagfuldt.

Den traditionelle opskrift på brændende kærlighed

Jeg fandt lidt inspiration på Arla.dk, hvor du her kan få en detaljeret opskrift på brændende kærlighed. Bemærk især at man anvender rugbrød med rødbeder som tilbehør, hvilket jeg også selv foretrækker. Her har du hele opskriften på kartoffelmos med drys af stegt bacon og løg og lidt purløg på toppen. Hertil syltede rødbeder og rugbrød.

Portionen er til 4 personer

Kartoffelmos

1 1⁄2 kg melede kartofler

1 1⁄2 dl skummet- eller minimælk

1⁄2 tsk groft salt

Drys

200 g bacon i skiver

5 store hakkede zittauerløg

Tilbehør

1⁄2 dl klippet purløg

400 g syltede rødbeder

240 g rugbrød eller andet godt brød

Kartoffelmos

Skræl kartoflerne og kog dem helt møre i vand uden salt. (Lav drysset af bacon og løg, imens kartoflerne koger). Hæld kogevandet fra de møre kartofler og mos kartoflerne med en håndmikser, kartoffelmoser eller et piskeris. Varm evt. mælken op og rør den i mosen lidt efter lidt – til du synes, konsistensen er passende. Tilsæt salt og smag til.

Drys

Skær baconskiverne i stykker på 1 cm og steg dem gyldenbrune på en pande uden fedtstof. Tilsæt løg og lad dem stege med, indtil de er gyldenbrune. Rør ofte, så de ikke brænder på.

Ved serveringen

Anret kartoffelmosen i en skål, på et fad eller direkte på tallerknerne og drys løg og bacon over. Drys til sidst med purløg og server retten med masser af syltede rødbeder og godt brød.

Billede: Aaron E. Silvers

Skriv et svar