Det danske køkken

Lav din egen luksus rullepølse

De fleste af os er jo vilde med et stykke med rullepølse. Men der findes jo mange forskellige versioner af rullepølse. Den billige i Netto til 5 kr. pr. 100 gram kan da nok spises, men det er næppe en gourmet rullepølse. Så hvis du selv og dine gæster skal sætte tænderne i en himmelsk rullepølse, så skal du selv lave den. Det er faktisk ikke så svært endda. Jeg vil guide dig igennem processen her med nogle enkelte trin, så det burde ikke kunne gå helt galt for dig. Resultatet skulle blive forrygende lækkert, kan jeg garantere dig. En opskrift på hjemmelavet rullepølse er altid god at have ved hånden. Der er noget ved at spise en rullepølse, hvor man 100 % selv har kunnet styre indholdet på. Jeg kan f.eks. godt lide at rullepølsen er lidt stærkere i smagen, end de fleste man kan købe hos slagtere og supermarkeder.

 

Rullepølse med gode krydderier

En god rullepølse skal kryddersaltes længe og en god rullepølse må gerne have en kraftig krydderi-blanding hvori der også indgår lidt frisk krydderurt og løg. Denne her opskrift på rullepølse indeholder bl.a. chili, muskat, koriander, peber, salt, løg, paprika, laurbærblade, timian, persille, cayennepeber, allehånde og en smule fennikel frø. Der er et par overordnede trin man skal igennem og man skal regne med at en rullepølse tager mellem 3-6 dage at lave.

Trin 1:

Få fat i et svineslag fra slagteren. Det skal være lige omkring 1 kg eller sådan til en rullepølse.

Trin 2:

Kryddersalt svineslaget og pak det ind. Lad det salte på køl i 1-4 dage alt efter hvor meget du vil have krydderierne til at trænge ind. 3 dage er fint.  En god kryddersalts blanding er:

40 gram havsalt

1 tsk knust allehånde

1 tsk sukker

1 tsk stødt muskat

1 tsk stødt koriander

1 spsk knust peber

1/2 tsk chili flager

1/4 tsk stødt fennikelfrø

Man skal arbejde kryddersaltet godt ind i kødet inden det stilles på køl.

Trin 3:

Rens svineslaget for krydderier og fordel så den krydderblanding du vil have inden i rullepølsen på hele svineslaget. Rul det sammen, og bind det godt og grundigt sammen med bomuldssnor.  En god blanding til fyld er:

1 håndfuld friskhakket timian

1 bundt finthakket bredbladet persille

1 stort finthakket løg som lige blankes kort på en varm pande med smør

1/2 tsk muskatnød

1 tsk knusk sort peber

1/2 tsk chiliflager

1/4 tsk cayennepebber

1/2 tsk paprika (evt. røget paprika)

1/2 tsk havsalt

Denne blanding fordeles over hele svineslaget inden det rulles. Svineslaget krydres derefter.

Trin 4:

Kog rullepølsen i ca. 1 1/2 time sammen med diverse grøntsager.

Dæk rullepølsen med vand og tilsæt så 1 løg, 2 gulerødder, 1/2 porre, persille stilke og 2 pastinakker.

Trin 5:

Rullepølse koges nu. Læg rullepølsen i pres i køleskabet sammen med den kogte lage, i ca. et døgn.

Den kan jo være svær at klare, man skal lægge i pres med noget der er rimelig tungt.

Trin 6:

Rullepølsen presses nu. Spis en masse rullepølse på godt groft rugbrød.

denne hjemmeside kan du læse endnu mere om at lave sin egen rullepølse.

Har du selv lavet rullepølse så vil vi gerne høre mere om dine erfaringer og dine tips, så skriv mere end gerne en kommentar til artiklen.

 

Billede: andreas hagerman