Denne gamle danske klassiker bliver man aldrig træt af. Den virker måske som en fed ret for nogen, men den behøves ikke være mere fed, and at alle kan spise den med god samvittighed. Fedtet skal jo være med til at give kødet smag, men du behøves jo ikke spise de rene stykker med fedt, de skulle i mange tilfælde alligevel smelte bort. Det smeltede fedt kan i øvrigt være med til at give sovsen et ekstra pift med masser af smag. Men hvordan er det nu, man laver denne ret? Menuen består gerne af stegt flæsk med nye kartofler og persillesovs. Jeg har fundet inspiration til opskriften på Isabellas.dk til denne opskrift på stegt flæsk med persillesovs. Ingredienserne er følgende:
Det skal du bruge:
Flæsk:
900 g svinebryst, (stegestykke) skåret i ½ cm tykke skiver
Salt og peber
1 kg nye kartofler
Persillesovs:
50 g smør (kan eventuelt bruge det smeltede fedt fra svinebrystet)
3 spsk hvedemel
4-5 dl letmælk
1 spsk citronsaft
1 stort bundt skyllet persille, finthakket
Salt og peber
Sådan laver du det:
Flæsk:
Læg kødskiverne på en rist over en bradepande med alufolie i bunden. Steg dem i ovnen ved 200°, til de er gyldne. Det tager ca. 40 minutter i alt. Husk at vende stykkerne undervejs. Når de er færdige, så lægges det stegte flæsk på noget fedtsugende papir. Avispapir kan alternativt anvendes. Kom kartoflerne i en gryde med vand og salt, og bring dem i kog. Kog dem i 7-8 minutter, sluk for blusset, og lad dem trække i vandet i yderligere 7-8 minutter.
Man kan også sagtens stege flæsket på en pande i stedet for at komme det i ovnen. De skal ikke have for meget varme, men de skal heller ikke have for meget varme. Fedtet skal næsten helt forsvinde, så det tager ofte 10-15 minutter at stege. Når de er færdigstegte, så skal de igen placeres på noget fedtsugende papir.
Der findes en nem og tredje mulig for at stege flæsket. Man kan friturestege dette, og det gør man ofte, når der skal laves en stor portion. Det tager nemlig ikke mange minutter at stege flæsket i den kogende fritureolie. Det færdige resultat er temmelig fedt, så de vil blive meget knasende, så jeg foretrækker de to andre metoder at lave dem på.
Persillesovs:
Smelt smørret i en gryde, tilsæt melet, og pisk, til melet er opsuget i smørret. Tilsæt mælken – 1⁄3 ad gangen, og pisk konstant. Kog din persillesovs igennem ca. 5 minutter, så smagen af mel forsvinder. Tilsæt citronsaft og hakket persille, og smag den færdige persillesovs til med salt og peber. Server persillesovs sammen med stegt flæsk og nye kogte kartofler.
Et godt tip om at opbevare persillesovs:
Er der persillesovs i overskud framåltidet, så kan du godt gemme den, hvis du sætter den i køleskabet hurtigt efter, at du har spist af den. Men husk at varme din persillesovs godt igennem inden serveringen igen. Husk endelig at skylle persillen grundigt, inden du tilbereder persillesovs. Dårlig hygiejne med persille kan i værste fald være dødeligt, så hellere gøre det korrekt, ellers bliver der ikke nogen næste gang. Du må i hvert fald ikke lade den stå i mange timer, hvorefter du bare serverer den igen dagen efter.
Billede: jacobms