Tandoori kylling kommer oprindeligt fra Indien og Pakistan, hvor det er en meget populær ret, men den er efterhånden også blevet meget udbredt herhjemme. Den er nemlig dejligt krydret og vel-smagende, idet den ofte består af ristet kylling tilberedt med yoghurt, honning og krydderier. Navnet stammer fra den type cylindriske ler ovn, en tandoor, hvori man placerer wokgryden og laver kyllingeretten, men visse steder griller man kyllingen i stedet for. Så traditionelt set starter man med at marinere kyllingen i yoghurt og krydre den med krydderiblandingen tandoori masala. Det er ekstra stærk og pikant i Indien og Pakistan, men i de fleste vestlige nationer spiser vi den med lidt færre krydderier. Men ofte anvender vi dog cayenne peber, rød chili pulver eller kashmiri rød chili pulver bruges til at give det en fyrig rød nuance i den oprindelige version. En større mængde gurkemeje frembringer en skøn orange farve. Hvis man vil fremprovokere farven men undgå stærke krydderier, så kan man undertiden anvende både rød og gul frugtfarve til at opnå de lyse farver. Der findes naturligvis flere variationer af tilberedningen af kyllingen, og det er især kylling tikka eller kylling tikka masala, så kig efter dette navn næste gang du er på en indisk restaurant. Jeg har studeret og afprøvet flere gode opskrifter, og jeg vil her dele en med jer, som jeg fandt i bladet Femina. På dette link kan man se hele artiklen med opskriften på Tandoori kylling med raita. Raita er jo en indisk salat, som er baseret på yoghurt, som passer ideelt til stærkt krydrede kødretter, således du ikke brænder op i munden.
Opskrift på lækker kylling med orientalske krydderier
Som du nok har gættet, så er der mange eksotiske og delikate krydderier i denne ret, og for at de skal give kyllingen bedst mulig smag, så skal man helst marinere kyllingen dagen før, så krydderi-erne rigtigt kan trænge ind i kødet. Men har du travlt eller kommet for sent i gang, så kan man nøjes med at lade marinaden trække i en enkelt time. Opskriften er velegnet til to.
½ kylling
3 fed hvidløg
10 g skrællet ingefær
2 dl sødmælksyoghurt
½ dl citronsaft
½ dl solsikkeolie
1 spsk. garam masala
1 spsk. knust spidskommen
½ tsk. cayennepeber
1 spsk. sød paprika
1 tsk. salt
50 g smør
1 rødløg
1 romainesalat
½ agurk
lidt citronsaft
Sådan laver du raita salaten:
2 dl yoghurt
2 tsk. knust spidskommen
1 lille håndfuld mynte, hakket
½ agurk i små terninger
salt
Sådan laver du tandori kyllingen:
Del kyllingen i 6 stykker, og fjern skind og fedt. Skær dybe snit i kyllingestykkerne, og sæt dem i køleskab, indtil de skal bruges.
Blend hvidløg, ingefær, yoghurt, citronsaft, olie, garam masala, spidskommen, cayennepeber, paprika og salt, og kom kylling og marinade i en frysepose. Luk posen, og gnid marinaden godt ind i kyllingekødet. Lad kyllingen trække natten over i køleskabet for at få den bedste Tandoori kylling.
Tag kyllingen ud 20-30 minutter inden stegning. Tænd ovnen på 220°, gerne med varmluft. Læg kyllingestykkerne på en rist (husk bageplade med bagepapir under). Smelt smørret, og dryp det over kyllingen. Sæt den i den varme ovn, og lad den stege i 20-25 minutter, eller til den er gennemstegt. Skær imens løget i skiver, snit salaten, og skær agurken i både. Dryp grøntsagerne med lidt citronsaft, og servér kyllingen med salat, raita, citronbåde og chapati- eller naanbrød.
Rør yoghurten med spidskommen og mynte. Kom agurken i, og smag til med salt. Servér straks og så ellers velbekomme!
Billede: andrusdevelopment