Crème brulee er fransk for brændt creme. Det er en dessert af fløde pisket med sukker, æggeblommer og vanilje. Den bliver bagt i en ovn i et vandbad ved lav temperatur. Derefter køles den ned indtil den bliver fast. Sukker drysses på og brændt til den karamelliserer. Serveres koldt med frugt. Egner sig godt sammmen med en kompot af friske hindbær.
Opskrift
Jeg har fundet en rigtig god på internettet på Creme brulee:
- 90 g mørk chokolade, mindst 60 %
- rørsukker til karamellisering
- 4,8 dl piskefløde
- 90 g sukker
- 1 vaniljestang
- 4 æggeblommer (80 g)
- 6-9 ovnfaste portionsforme
- lidt salt
- creme brulée-brænder
Hvorfor er en gasbrænder vigtig?
Når der skal laves Creme brulee skal man bruge en gasbrænder. Den koster lige omkring 500 kr. Man kan ikke bare bruge en hvilken som helst brænder, i hvert fald ikke hvis man spørger producenterne.
Den skal nemlig kunne justeres, den skal kunne rumme meget gas og den skal være let at holde på. Jeg har fundet en gasbrænder der opfylder disse krav.
Creme brulee brænderen er uundværlig og bruges lige inden servering. Det er den der er med til at lave karamellåget. Det som er det særlige kendetegn ved Creme brulee.
Når man tager en bid vil man opleve ikke kun en smag, men også en eksplosion af oplevelser. Det sprøde låg, kombineret med den bløde cremede dessert, helt fantastisk!
Hvilket tilbehør kan serveres til?
Desserten laves i særlige skåle, som du vil kunne se på nogle af opskriftsiderne. Desuden er det oplagt at servere desserten med en lækker frugtkompot. Det kan være ananas med mynte og passion. Eller det kan være en simpel hindbær kompot.
Jeg har også set en opskrift på nettet, hvor man tilsætter lakrids. Den ser også ret lækker ud. Den hedder Lakrids Creme Brulee. Jeg har fundet den på nettet og du kan finde den her. Lakrids er iøvrigt blevet meget almindeligt, at tilsætte i desserter og endda også i nogle madretter.