Hollandaise sauce
Hollandaise sauce er en fransk sauce, der laves ved at emulgere smør og citronsaft eller hvidvin med æggeblommer. Forskellen på bearnaise og hollandaise sauce er selvfølgelig smagen og udseendet, men også måden den laves på. Hollandaise sauce indeholder ikke estragon, ligesom bearnaise sauce gør. Desuden anvendes citronsaft, som en primær smags kilde i hollandaise saucen.
Hjemmelavet Hollandaise sauce
Der er ofte en grundopskrift, man skal følge. Saucen smager fantastisk især til nye kartofler og fisk. Den plejer at blive serveret til fiskeretter. Men man kan også sagtens anvende den til andre retter, hvor denne særlige sauce passer godt til. Jeg har fundet en opskrift på en rigtig god hollandaise sauce. Den kan fx serveres med kartofler, fisk og grøntsager til. Men også kogt torsk med hollandaise sauce, rejer og æg smager godt.
Cremet hollandaise sauce
Denne opskrift er en mere cremet udgave end den sædvanlige sauce. Den er simpelthen så lækker, men man skal ikke tage for meget af den, da den er ret kalorierig. Du skal bruge 125 gram smør, 1⁄4 liter piskefløde 38%, 4 pasteuriserede æggeblommer, 1⁄2 tsk groft salt, 2 spsk friskpresset citronsaft. Husk at bruge en vejledning, når du pisker saucen sammen. Den må under ingen omstændigheder koge imens du blander ingredienserne sammen, så vil den skille og er lige til at smide ud.
Fedtfattig hollandaise sauce
Det er ikke lykkedes mig at finde en særlig god opskrift på fedtfattig hollandaise sauce. Jeg er i tvivl om man overhovedet kan kalde det for en rigtig sauce, hvis den er fedtfattig. Men jeg har fundet ud af at der er nogle der køber pulver sauce og undlader at tilsætte fedtstof. Man kan ryste pulver sammen med vand og give det et opkog. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men bestemt ikke min favorit. En anden mulighed er at erstatte smør og æggeblommer med almindelig yoghurt naturel og æg erstatning.
Billede: stu_spivack