Jeg har fundet en video på en privat blog, som er ganske udmærket. Når man finder ud af, hvor let det er at filetere, bliver det også nemmere og billigere at tilberede fisk selv.
Sådan fileterer du en fisk
Her er vist en nem metode, der er beregnet til folk, der ikke er vant til at filetere. Hele beskrivelsen findes på Kvalimad.dk. Den tager lidt længere tid, end den gør, hvis man anvender en professionel metode, men den er noget lettere. Man starter med at skære fisken helt igennem. Derefter fjernes benene.
Fileteringskniv
Du skal bruge en rigtig fileteringskniv ellers er det allerede dømt til at mislykkes. Tag ikke en brødkniv, som jeg har set nogle gøre og aldrig en sløv kniv. Du skal bruge en tynd fileteringskniv, en bred kokkekniv eller en professionel fileteringskniv. Når du bruger de brede knive, skal du huske at vådte kniven lidt, det er ikke nødvendigt med de tynde knive. Hvis du sørger for den brede kniv er våd, hænger den ikke så let fast i fiskekødet, når du fileterer.
Trin for trin- sådan gør du
Du skal starte med at fjerne skæl fra fisken. Det kan du gøre ved at skrabe kniven langs fisken. Derefter skal du skære et snit langs hovedet, helst skråt. Når du har gjort det, skal du skære fisken igennem, langs rygrad, igennem alle benene.
Hvis det er første gang du fileterer, vil jeg foreslå dig at bruge en video også, så du ikke får ødelagt fisken. Fileter hele vejen ned til halen. Fjern de store ben fra brystkasse og skær tæt ind under dem.
Du må gerne gøre det grundigt, så det bliver nogle fine filetter. Hvis der er fedt eller rester af finne, må du gerne fjerne dette. Hvis der er små ben midt på fileten fjernes disse. Nu har du et stykke fiskekød uden ben med skin. Så kan du vælge at fjerne skinnet. Det gøres ved at ligge fisken med skinnet nedad og presse fileteringskniven tæt mod skin og fremad.
Det kan godt kræve lidt øvelse, men det er faktisk overhovedet ikke særlig svært. Man skal bare lige fange fidusen. Jeg kan personlig godt lide at beholde skindet på, da det bevarer noget smag og holder fisken ”hel” mens den steges eller bages i ovn. Man kan altid fjerne skinnet bagefter, da det nærmest glider af efter stegning.