Kokkeskolen

Sauce – Lær at lave det

Uanset hvilken type sauce man skal lave, så er der et par vigtige ting, der skal være i orden. Smagen og konsistensen er næsten alt når det kommer til sauce. Det er altså temmelig vigtigt, at konsistensen er i orden, så en sovs må altså hverken være for tynd eller for tyk.

Den skal være tilpas. Den må heller ikke flyde med fedt, men den skal også smage af noget, og vi ved jo alle, at det især er fedtet, der giver smagen. Så en tommelfingerregel er at bruge så meget af det normale fedt fra kødet, som kan give smagen.

Du skal derfor bruge fedtet fra panden, hvor du har stegt bøffer eller frikadeller. Eller hvis du har haft en flæskesteg, en oksesteg eller en and i ovnen, så brug fedtet fra denne steg. Alle kan lave en bernaissesauce, som egentlig er ret kedelig.

Den er jo så kunstig, at den er lavet på margarine eller smør, en smule mælk samt nogen tilsatte smagsstoffer. Men i en snæver håndevending går den jo an for det meste. Men en sovs skal helst bygges op fra bunden med saften fra stegen eller kødet.

Sauce i panden

Sauce kan laves i en gryde eller på en pande. Begge dele kræver erfaring og koncentration. Især hvis det er en mælkesovs, er det vigtigt, at man hele tiden rører rundt i sovsen, og uden at den kommer til at koge. Mælk må aldrig koge på, så er sovsen spoleret. En opbagt sovs starter ved at man smelter lidt smør eller margarine på panden ved svag varme.

Man må gerne udrøre en boullion terning heri. Kom et par spiseskeer mel på panden og rør grundigt rundt i massen, som naturligvis er lidt klæbrig men kom derefter lidt vand eller mælk på panden (stadig under konstant omrøring), således den hurtigt igen opnår den rette konsistens. Vand fra kartoflerne eller fra grønsagerne er naturligvis mere en velkomment, det har jo allerede en god smag.

Men allervigtigst er det naturligvis at komme det fedtstof fra bøfferne eller koteletterne i sovsen, da dette giver den bedste naturlige smag på sovsen. Hvis det er en stor flæskesteg, så behøves man slet ikke at starte med at komme fedtstof på panden, så kan man nemt bruge fedtet fra stegen alene.

Sauce i gryde

En grydesovs er nemmere at kontrollere for begyndere. Forskellen er ofte den, at man starter med at smelte fedtstoffet (husk det fra stegen eller frikadellerne), hvorefter man tilføjer mælk eller kartoffelvandet. Derefter laver man en meljævning.

En meljævning består af koldt vand i en dåse, sammen med et par spiseskefulde mel. Med låg på dåsen rystes dåsen grundigt, hvorefter man hælder dette i gryden under kraftig omrøring. Husk altid kun at bruge koldt vand, aldrig varmt kartoffelvand i en meljævning.

Men tilføj gerne noget varmt kartoffelvand bagefter, så du får en stor portion sovs. Husk at smage saucen til med salt og peber og måske andre gode krydderier. Kom også en smule kulør i sovsen, så den opnår den traditionelle herlige brune farve.

Har du flere gode tips eller eventuelt en opskrift på en lækker sauce, så del den gerne med os her på siden.

Skriv et svar