Den skønne oksemørbrad
Oksemørbrad med hasselbach kartofler er en ret der ofte laves, når man har gæster eller fejrer noget særligt. De fleste kan nok finde ud at lave en oksemørbrad eller følge anvisningen på pakningen. Men indimellem er det også sjovt, at prøve noget nyt.
Ingredienser
- 800 g oksemørbrad (150-180 g pr. person)
- 2 spsk. rapsolie
- Salt, peber
- 4 spsk. frisk rosmarin
Tilbered din mørbrad
Afpuds din oksemørbrad for sener og fedt. Varm en stor pande op; hæld olie på, og steg mørbraden på alle sider. Tag den af panden, og krydr med salt, peber og rosmarin. Læg din oksemørbrad på en bageplade med bagepapir, og steg den færdig i en 180° varm ovn i 12-18 minutter (alt efter hvor rød den skal være). Lad den hvile i 10 minutter. Skær den i tykke skiver lige før servering.
Opskrift på svampesovs
Denne opskrift er hentet fra feminas opskriftsamling, den bliver rigtig lækker når der tilsættes svampe, som man kan se her:
- 600 g blandede svampe (kantareller, bøgehatte, markchampignoner, østershatte)
- 30 g smør
- 1 bananskalotteløg i fine terninger
- 4 stilke timian
- 2 dl hønsebouillon
- 3 dl piskefløde
- Sovsejævner
Fremgangsmåde
Rens svampene for al jord med en urtekniv og en lille børste. Smelt smørret i en gryde, og sautér løgene, til de er lysebrune. Tilsæt svampe og timian, og rist dem i et par minutter. Kom hønsebouillon og fløde på, og lad det småkoge i et par minutter. Jævn saucen hvis den er for tynd.
Hasselbach kartofler som tilbehør
Her er en opskrift på hasselback kartofler:
- 20 mellemstore kartofler
- 2 spsk smeltet smør eller anden fedtstof fx rapsolie
- 2 tsk groft salt
- 5 fed hvidløg knust
Skræl kartoflerne og skær hver kartoffel knapt igennem i tynde skiver på tværs. Læg dem i den ene halvdel af en smurt bradepande (5 x 37 x 45 cm) og pensl med smør. Drys salt over og pensl med knust hvidløg. Steg kartoflerne midt i ovnen i ca. 1 time ved 225°.
Server med årstidens grønt og flutes.
Billede: larryjh1234