Mig og maden

Citronfromage klassisk eller med et twist

Der er intet som en god citronfromage. Det er en klassiker,  og den blev altid serveret hjemme hos min farmor, efter den obligatoriske hovedret ‘frikadeller og kartofler’. Min farmor lavede simpelthen den den bedste af slagsen.

Klassikeren er kommet ind i varmen igen

I nullerne – hvor alting skulle have et eksotisk strejf, røg den klassiske dessert dog lidt ud i glemsen- men i dag har den sammen med  andre gode klasikere fået sit comeback. Og det er velfortjent.

For citronfromagen er en skøn dessert,  der ovenikøbet er meget nem at lave. Den bliver faktisk bedst, hvis du laver den dagen i forvejen og lader den stå natten over i køleskabet.

Skal du have gæster, er citronfromagen derfor et oplagt og nemt dessertvalg. Du kan vælge at lave den klassiske citronfromage á la Camilla Plum eller prøve den i en moderne udgave med valnødder og lakrids. Begge dele vil med garanti glæde dine gæster og skabe hygge på en lidt kølig efterårsaften.

Ingredienser til 4 personer

  • 2 pasteuriserede æg
  • 2 spsk sukker
  • 4 gelantinplader / husblas
  • Saften fra 1 økologisk citron
  • 3½ dl piskefløde
  • 2 dl valnødder
  • 1½ tsk lakridspulver fra f.eks. Bülow
  • ½ dl vand
  • 1 spsk revet citronskal
  • 1 spsk revet klementinskal

Sådan gør du

1) Kom gelantine/husblaspladerne i koldt vand i ca. 5 minutter
2) Pisk æg og sukker godt sammen
3) Klem vandet ud af husblassen og opløs den i en halv dl. kogende vand, hvorefter du tilsætter citronsaften
4) Pisk fløden til en luftlig skum og vend den forsigtigt ind i ægge/sukkermassen
5) Rør herefter citron- og husblasblandingen forsigtigt ind i fløde/ægge/sukkermassen
6) Rist valnødderne let på en tør pande og hak dem herefter groft.
7) Kom de hakkede valnødder på et stykke bagepapir og drys med lakridspulver
8) Fordel lakridsvalnøderne i bunden af en skål – eller fordel dem i portionsglas
9) Fordel herefter fromageblandingen i skålen eller portionsglassene (her med en sprøjtepose)
10) Sæt fromageblandingen i køleskabet i 5-6 timer (gerne mere)
11) Ved servering pyntes med citron- og klementinskal og eventuel et blad mynte

 

 

Billede: CocteauBoy