Mig og maden

Drømmekage fra Brovst

En speciel kage

Vi kender den alle sammen. Den fugtige, lækre drømmekage fra Brovst, som for evig og altid vil forblive en favorit bradepandekage i det danske køkken. For hvem har ikke altid glædet sig til at få et stykke drømmekage? Navnet angiver i sig selv, at kagen er værd at sætte tænderne i! Den er populær blandt de helt små såvel som blandt de grand voksne. Hvad der gør kagen til noget specielt må være den lækre kokos-topping, som med dets brune farin smager himmelsk. Det giver den ellers neutrale kagedej en karakteristisk smag, som ikke er til at gå fejl af. For hvem har ikke altid haft lyst til blot at spise det øverste på kagen?

Drømmekage fra Brovst

Historien bag drømmekagen er lidt speciel men ganske hyggelig. Barnebarnet af opfinderen (Marie Nielsen Højgaard) af kagen, Jytte Andersen, tog i en alder på 13 år til en bageaften i husmoderforeningen med denne opskrift (dengang kaldet Østergaardskagen). En bagekonsulent fra Amo, Knud Brorsen, havde nemlig opfordret kvinderne til at tage opskrifter og de dertilhørende kager med. Hertil smagte han bag lukkede døre på kagen, men Jytte Andersen hørte ikke mere. Senere, et halvt års tid efter  (1960), opdagede hun, at Amo havde trykt opskriften i deres opskriftløsblade under navnet “Drømmekage fra Brovst”. Drømmekagen var dengang en luksuriøs kage, da kokos var dyrt at fremskaffe, hvortil den kun blev bagt ved særlige højtider.

Opskriften på drømmekage

1 kage: 20 stykker

Ingredienser:

  • 4 æg
  • 300 g sukker (3 12 dl)
  • 250 g hvedemel (4 14 dl)
  • 3 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 dl mælk
  • 50 g smør

Fyld:

  • 100 g smør
  • 150 g kokosmel (4 14 dl)
  • 225 g brun farin (3 34 dl)
  • 12 dl mælk

Sådan gør du

  • Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
  • Bland mel, bagepulver og vaniljesukker sammen.
  • Vend det forsigtigt i dejen drysset gennem en sigte.
  • Varm mælk og smør (lillefingervarmt) og vend det forsigtigt i dejen.
  • Hæld dejen i en lille bradepande beklædt med bagepapir (ca. 5 x 22 x 30 cm) og bag kagen midt i ovnen i 20 minutter ved 200 grader.

Fyld

  • Kom smør, kokosmel, farin og mælk i en tykbundet gryde og bring det i kog under omrøring.
  • Tag kagen ud og skru op for ovnen.
  • Fordel fyldet på kagen og bag den færdig, stadig midt i ovnen ved 225 grader i 5 minutter.

Velbekomme.

Husk du altid kan læse meget mere om mad her. 

 

 

 

Billede: emme-dk