Kanelsnegle
Hvem bliver nogensinde træt af kanelsnegle. Jeg lærte at lave dem til konditorfag på levnedsmiddellinjen for mange år siden. Jeg husker tydeligt den åbenbaring jeg fik. Kanelsnegle som jeg havde prøvet at bage selv, blev altid som en klump tyk bolledej med kanelsmag. Men så fandt jeg pludselig ud af tricket med alle de mange lav og smør imellem lagene, opskrift på en god remonce osv. Nu er tiden ligesom gået baglæns for mig, i hvert fald når det gælder kanelsnegle. Jeg har fundet ud af at det var for usundt for mig, at spise dem på denne måde. Der var for meget smør i simpelthen. Desuden smagte de alt for godt og jeg spise altid flere end jeg havde godt af. Jeg besluttede mig for at tabe mig og ændrede opskrifterne i mit køkken. Nu er det ren rutine, at tænke sundt når jeg bager. Derfor bager jeg kanelsnegle ud af en helt almindelig bolledej og jeg kommer ikke så meget fedtstof eller remonce i. Der må godt komme masser af kanel i. Det er klart, at når man ser de nære i sine omgivelser blive ramt af blodpropper, ændrer man automatisk sine kostvaner.
Kanelsnegle på den bedre måde
- 50 g gær, øko
- 2½ dl økologisk minimælk
- 100 g rapsolie
- 2 æg, øko
- 4 spsk. rørsukker, øko
- 1 knsp. salt
- 1 spsk. kanel
- 50 gram grahamsmel , øko
- 400 – 450 gram hvedemel, øko
Fyld
- 120 g smør, øko
- 3 spsk. rørsukker, øko
- 1 spsk. kanel
Glasur
- 200 g flormelis
- lidt kogende vand
Endvidere
- mælk til pensling
Læg mærke til at jeg har ændret opskriften, så den ikke længere kun indeholder hvedemel. Det er selvfølgelig fordi jeg synes det mætter mere, når der er grahamsmel i. Så kan jeg nøjes med at spise en i stedet for 2. Desuden har jeg udskiftet de usunde mættede fedtsyrer med en sundere fedt, rapsolie, den er rig på omega 3. Det er sundere end kun at spise mættet fedt. Endelig har jeg skiftet sødmælken ud med minimælk, da det er sundere. Jeg vælger helst økologisk, da det er min overbevisning, at det er sundest. Til fyldet bruger jeg stadigvæk smør, da jeg synes det smager bedst.
Sådan bager du dem
Smuldr gæren ud i den lune mælk. Rør fedtstof i. Pisk æg, tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen til den er smidig. Stil til hævning. Når dejen har hævet til dobbelt størrelse er den klar. Ælt dejen igen. Del den ud i 2 portioner. Rul hver af dem ud til et rektangel på ca. 20 x 25 cm. Rør ingredienserne til fyldet sammen, og fordel det på hver af de to dejplader. Rul dem til lange pølser, og skær dine kanelsnegle ud – ca 4 cm i tykkelse. Smør en bradepande, eller beklæd den med bagepapir, og sæt dine kanelsnegle ved siden af hinanden med lidt mellemrum imellem. Pensl med mælk, og bag sneglene i en 1 firkantet form på 25 cm x 25 cm ved en 200° varm ovn i 10-12 minutter, til de er gyldne. Rør glasuren sammen, og kom lidt på hver snegl.
Billede: cyclonebill