Alle i Danmark har ofte spist smørrebrød, det har jo i mange år været en vigtig del af den danske kultur, og den lever i bedste velgående. Lige fra madpakken i skoletasken til arbejdspladsen eller blot i hjemmet kender vi alle til en smurt rugbrødsmad med dejligt pålæg til. Smørrebrød er jo traditionelt blot et stykke brød med smør, fedt eller margarine og belagt med pålæg som f.eks. ost, leverpostej eller pølse. Men i Danmark er vi blevet verdenskendte på at lave højtbelagt og pyntet smørrebrød. En bestemt dansker har især gjort sig bemærket indenfor dansk smørrebrød, og hun kaldes for dronningen af smørrebrød, Ida Davidsen! Så her vil du kunne læse om hendes bedste opskrifter på gode smørrebrød, og på hjemmesiden Søndag.dk kan du læse hele artiklen om Ida Davidsens bedste opskrifter på suveræne smørrebrød.
Tip til hjemmelavede smørrebrød:
Skal du lave smørrebrød til mange, er det nemmest at gøre det til et samlebåndsarbejde. Stil alle ingredienser til dine smørrebrød frem, læg rugbrødsskiverne ud og saml dine smørrebrød ét lag ad gangen. Er i flere kan i have mange stationer således bliver det hurtigt til et rigtigt samlebånd. Således kan man hurtigt fremtrylle de mest suveræne smørrebrød.
Smørrebrød er en dansk favorit. Det er hurtigt at lave og smager ganske enkelt fantastisk. Som udgangspunkt er det ret simpelt, men det kan også være en større videnskab, hvor man virkelig skal holde tungen lige i munden. Er man god til at lave smørrebrød kan man fremtrylle det mest fantastiske og farverige bord, som er til lige til at sætte tænderne i. Går man ned til den lokale smørrebrødsjomfru, vil man uden tvivl kunne købe sig til et overdådigt bord af smørebrød, men hvorfor ikke lave det selv. Det er billigere, og man lærer hurtigt at tilrette flotte menuer, hvis man har modet til det. Smørrebrød er helt eminent til et lækkert frokost arrangement, men det går så sandelig også an til middag. Er der noget bedre end et udendørs sommerarrangement, hvor der bliver disket op med hjemmelavet smørrebrød? Vi tror det næppe! Smørrebrød er også altid en stor succes i forbindelse med en hårdt arbejde i hjemmet, det er simpelthen bedst efter man har malet i huset eller arbejdet i haven. Den danske tradition med smørrebrød er desværre ikke så udbredt som tidligere, i det der er så mange fastfood alternativer, så det er bare med at komme i gang, så de unge mennesker får lov at opleve glæden og smagsoplevelsen ved smørrebrød. Når de først har set hvad du kan udrette, kan du være sikker på, at det ikke er sidste gang du får lov at lave smørrebrød.
Inspiration til frokostbordet
Her har vi fået samlet 20 suveræne smørrebrød fra Ida Davidsen.
- Kartoffeltatar med laks
- Stegt kongeål med det hele
- Karrysildesalat
- Lammerullepølse
- Røget kartoffelmad
- Smørrebrød med røget lammelår
- Smørrebrød med nye kartofler og krydderurte-creme
- Et stykke med Lone Hertz
- Et stykke med Søren Pind
- Et stykke med Lene Espersen
- Et stykke med Poul Nyrup Rasmussen
- Et stykke med Uffe Ellemann Jensen
- Karrystegte sild
- Et stykke med Prinsesse Marie
- Et stykke med Ritt Bjerregaard
- Tatar, rørt i fingerbolle
- Ribbenssteg, røget med sennep
- Rullepølse med pickles
- Et stykke med Dirch Passer
- Medister, røget med spinat
Disse er måske nye og spændende for dig at prøve. Derudover har de fleste også hørt om dyrlægens natmad samt sol over Gudhjem. Den første består jo af et stykke smørrebrød, der består af en skive rugbrød smurt med smør og et lag leverpostej og skiver af saltkød øverst. Det er pyntet med sky og løgringe. Den anden består af et stykke smørrebrød med røget sild med rå æggeblomme og løg eller purløg og evt. radiser.
Billede: cyclonebill