Det danske køkken, Inspiration

Citronfromage: En klassisk dessert

Citronfromage er en af de mest klassiske af alle klassiske danske desserter – og muligvis også den mest gule, der findes. Traditionelt set blev citronfromage serveret til påske, men det forhindrer ikke nogen i at lave den om sommeren, hvor den udgør en både let og kold dessert at servere på en varm sommerdag. For selvom citronfromage er en meget traditionel “mormormads”-dessert, kan man ikke komme udenom, at den stadigvæk er super lækker og velsmagende.

Klassikerdessert

Skal du i krig med citronfromagen, kan du bruge Camilla Plums opskrift  på desserten, der har citronsaft som sin vigtigste smagsingrediens og er heftigt truet af det, der er almindeligt kendt blandt den danske befolkning som ”mus” – husblasklumperne, der truer, hvis husblassen ikke fordeles fuldstændigt.

Det skal du bruge

3 æg
100 g sukker
3 citroner
3 blade husblas
2 dl piskefløde

Sådan gør du

Start med at dele æggene og pisk æggeblommer og sukker til en skummende, lys creme med en elpisker eller et piskeris.

Riv så citronerne fint og kom skallen i din æggeblommecreme. Pres saften af citronerne, så citronfromagen får både sin fine syrlig smag og sin flotte gule farve.

Læg husblassen i et stort glas i ca. 5 min., indtil den er blevet helt slasket og vandmands-agtig – dette tager ganske kort tid – hæld så vandet fra. Kom husblassen i en lille gryde med vand og rør, indtil det er helt smeltet.

Rør citronsaften i husblassen og hæld dette ned til blommerne, mens der piskes. Pisk indtil husblassen er fuldstændig fordelt i æggeblommerne – ellers kommer der mus, og de piber i tænderne!

Pisk æggehviderne stive og fløden til blødt flødeskum. Hvis du bruger samme skål, skal du sørge for først at piske æggehviderne og så flødeskummet. Dette er meget vigtigt!
Vend så forsigtigt flødeskum og herefter hvider i æggeblommerne. Hæld til sidst citronfromagen i portionsglad eller små skåle og sæt dem i køleskabet, indtil det er stivnet.

Vend først flødeskum, så hviderne ud i cremen lavet af blommerne. Det skal man gøre lidt forsigtigt, så luften ikke bliver slået ud. Hæld din citronfromage i portionsglas eller små skåle og stil dem i køleskabet, til din citronfromage er stivnet.

Pynt eventuelt med mynte. Velbekomme.

Du kan forresten også finde masser af opskrifter på Ude og Hjemmes hjemmeside. 

 

 

 

Billede: cyclonebill