Det internationale køkken

Engelsk traditionel fish & chips

Når du rejser til England som turist, vil du hurtigt bemærke, at mange mennesker går rundt og spiser noget mad fra et avispapirskræmmerhus. De er i gang med det mest populære måltid i England, som hedder fish & chips. Det består af sprøde torskefileter og pommes frites, så der er lidt fastfood over dette måltid. Man tilføjer ofte salt og lidt malt- eller æbleeddike til at stænke med. Vi vil nok sammenligne det med vores fiskefilet med pommes fritter. Så opskriften til disse måltider er meget enslydende, så det kan du sagtens prøve at lave en dag, for så usundt er det heller ikke, så ville England snart være affolket og øde.

Spar på fritureolien

Men naturligvis skal du ikke friturestege hele retten, så den bliver så usund og olieret som overhovedet muligt. I dag findes der nemlig sundere alternative måder at fremstille pommes fritter med. Du kan enten benytte en gryde med varm olie eller en decideret frituregryde, som også vil give dig nogle varme lækre og sprøde pommes fritter, som er temmelig fedt indholdige. Den lidt bedre version er at ovnstege pommes fritterne, og her vil du nok erfare, at de lige skulle vendes i olie FØR de kommer i ovnen, så de bliver sprøde og knasende. De bliver ofte bløde og tyggegummiagtige, hvis du glemmer at komme dem i olie. Allerbedst er det at lave en marinade eventuelt i en klar frysepose, som pommes fritterne vendes i og bliver i posen cirka en time. Således vil kartoffelskiverne blive glaseret med en tynd hinde af olie med salt, peber, basilikum, paprika og andre krydderier, som du kom i din marinade. Den sidste løsning er et decideret pommes frites jern, som blæser varmluft omkring kartoffelskiverne. Derved bliver de relativt sunde, sprøde og velsmagende. Men jeg fandt en god artikel i Familie Journalen på en god opskrift på fish & chips.

Du skal anvende disse ingredienser:

Chips (4 pers.)
1 kg faste kartofler
2 l vand
2 spsk. salt
1 l neutral olie til stegning

Fremgangsmåde til chips

Skrub eller skræl kartoflerne og skær dem i stave. Kom dem i en skål med vand og salt og lad dem ligge 20 min., så stivelsen trækker ud. Varm olien op til 160°. Hæld kartoflerne i en sigte og dup dem tørre. Fritér kartoflerne ad flere omgange 4-5 min., til de er møre, men ikke har fået farve, det kan gøres i god tid. Læg dem i en bradepande, efterhånden som de er færdige. Varm lige inden spisetid olien op til 180° og fritér ad flere omgange, 3-4 min., til kartoflerne er gyldne og sprøde. Efter hver fritering skal kartoflerne dryppe af på fedtsugende papir. Giv dem først salt, lige inden, de skal på bordet. Når kartoflerne friteres to gange, bliver de luftige og sprøde.

Ingredienser

750 g torskefilét
Salt
1 æg
4 spsk. mel
2 dl fint rasp

Tilbehør

1 håndfuld persille
1 citron
Evt. remoulade

Sådan gør du

Gå filéterne efter for småben og skær dem i passende stykker og lad dem trække 20 min. med salt. Varm olien op til 180°. Vend filéterne i mel, så de er tyndt pudret. Pisk ægget sammen med en gaffel og vend fisken i æg og til sidst i rasp. Del filéterne i 2 portioner, så olien ikke bliver for afkølet, når fisken kommes i, og fritér 5-6 min., til fisken er gyldenbrun og sprød. Dryp fiskestykkerne af på fedtsugende papir.
Nip persillen og kom den i den varme olie. Fritér ½-1 min. Det tager kun få minutter at fritere fisken, så det er en god idé at have pommes fritterne klar først. De kan holdes varme i ovnen.