De fleste har hørt om moussaka, og mange har også smagt moussaka enten her i Danmark eller i udlandet. Det er jo en gratineret ret, som stammer fra mellemøsten, men som også er typisk for balkan køkkenet. I dag er den bedst kendt fra Grækenland og Tyrkiet. Det er en nem ret at fremstille, idet den typisk består af aubergine, tomat, lam, hvidløg og diverse urter. Det hele kommes i et fad, som bages i en times tid i ovnen, hvorefter maden kan serveres til de sultne gæster. Som tilbehør anvender man ofte salat og brød. Jeg har lavet retten et par gange med stor succes, og den minder en del om lasagne, som de fleste elsker. Man kan nemlig anvende lam, oksekød, kalvekød eller kylling i denne ret, så der er mange muligheder for variationer. I Danmark har jo jo tradition for at spise kartofler, så mange herhjemme kommer ofte kartoffelmos eller skiveskårne kartofler i retten, hvilket er en god forbedring efter min mening. Men det er jo auberginerne, som gør retten til en moussaka, og aubergine er jo en stor frugt, som er i familie med kartofler og tomater. Den er oftest violet, og den kaldes også for en ægplante. Man skal huske at skrælle dem, da skrællen er meget bitter, og selve den skrællede auberginer kan grilles, dampes, gratineres, paneres eller indbages. Jeg har fundet frem til flere gode forslag på opskrifter, og jeg har besluttet mig til at den bedste er fra ugebladet Søndag, så læs her omen original opskrift på græsk moussaka. Husk i øvrigt at spare på olien: Når du steger aubergineskiver til moussaka, er det bedst at pensle dem med olie, før de lægges på panden. Hvis du kommer olie på panden først og derefter aubergineskiver, når de at opsuge alt for meget olie.
Ingredienser
1 aubergine
Olie til stegning
½ løg
1 fed hvidløg
300 g hakket oksekød
1 tsk tomatpuré
Salt og peber
Et lille nip kanel
Ca. 1 dl vand
Sauce:
1 spsk smør
1 spsk mel
¼ l mælk
1 æg
Lidt revet muskatnød
50 g revet grana- eller parmesanost
Sådan gør du
Skær auberginen i skiver, pensl med olie og steg den på en pande.
Hak løg og hvidløg og steg det i lidt olie i en gryde. Tilsæt kødet, og når al væske er fordampet, røres tomatpuré, salt, peber, kanel og vand i. Lad det koge et par minutter.
Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Bag op med mælk.
Tag gryden fra varmen og rør ægget i sammen med muskat, salt, peber og ost.
Læg et lag auberginer i et ovnfast fad og kom halvdelen af kødsaucen over. Gentag. Det sidste lag skal være aubergine. Hæld mælkesaucen over til sidst og bag moussakaen ved 200 grader i ca. 35 min.
Server evt. din moussaka med en grøn salat.
Billede: Merle ja Joonas