Kokkeskolen

Hjemmelavet pasta – Så nemt er det

De fleste mennesker elsker pasta. Pasta er jo en fællesbetegnelse for både spaghetti, makaroni, skuer, plader, rør, bånd eller andre variationer. Pasta består ikke af mange ingredienser. Det er lidt i familie med brød, når man ser på opskriften. Man kan købe pasta færdigt for små penge, men skal du købe frisklavet pasta, så er det ret dyrt. Så er det bedre at lave det selv. Her kommer der en nem vejledning til, hvordan man gør dette.

Hjemmelavet pasta

Ingredienserne er flg:

Nok pasta til 4-5 personer. Eller 2 italienere!

2 æg

4 håndfulde mel med top (ca 4-6 dl)

1 teske olie (kan undværes)

Fremgangsmåde

Blanding

Kom melet op på et bord, og lav en fordybning i det.

Hæld æggene op i melet.

Ælt mel og æg sammen.

Æltning

Når dejen begynder at blive fast, skal den æltes og presses flad. Fold den derefter på midten. Fortsæt i omkring 10-15 minutter.

Er dejen for tør, så kom lidt vand i den. Er det helt galt, så tilsæt et æg mere. Er den for våd, så bare brug mere mel.

Når dejen er glat og minder om modellervoks eller marcipan er den færdig.

Det meste gluten er trukket ud af melet, og dejen er blevet meget elastisk. Hvis du forsøger at rulle den ud med det sammen, vil den trække sig sammen igen. Lad den derfor hvile i 15-30 minutter. Det får gluten til at slappe af, og den er meget nemmere at rulle ud.

 

Udrulning

Brug en kagerulle, som kun består af en rund stok til at rulle pastaen flad med. Et oversavet kosteskaft er ganske udmærket.

Når dejen bliver så tynd at den er svær at presse sammen, så rul dejen rundt om stokken. Sørg for at der er godt med mel på pastaen. Bare dyp hænderne i mel, og fordel det over dejen med håndfladerne. Jo mere våd din pasta dej er, jo mere mel skal der på. Det kræver lidt øvelse at få fornemmelse for det. Når du har fået pastaen trykket mere flad så rul den af kagerullen og begynd forfra. Når du kan se din bordplade igennem pastaen, eller bogstaverne i en avis, så er den færdig.

Rul så pastaen omkring kagerullen en sidste gang, og skær langs den i et enkelt snit, der skærer i gennem alle pasta lagene. Så får du aflange lasagne plader.

Hvis du vil lave pastastrimler, enten brede tagliatelle eller tynd spagetti, så skal du bare lægge lasagnepladerne sammen på den lange led. Fold dem på midten, og fold så de to lag på mindten og gentag indtil du har en pølse som du kan skære i skiver.

Tilberedning

Den friske pasta skal koge i ca. 2 minutter. Tilsæt ca. 1 spsk salt til 3 liter kogevand.

Læs mere om hjemmelavet pasta på den her gode side.