Det danske køkken

Svinekoteletter i fad

Dette er absolut også en klassisk dansk ret, som de fleste kender og elsker. Den er billig samt enkel at lave. En svinekotelet er jo ofte en nakkesteg, som er skåret i skiver. Man kan ganske vist stege koteletterne på panden, men de vil blive mere møre og velsmagende, når de serveres som fadstegte koteletter. Den lange tid i ovnen i en saftig væske vil gøre den lidt seje kotelet noget mere mør og saftig. Desuden kan man tilføje en god smag i den væske eller sovs, som koteletterne svømmer rundt i. Man kan lave en flødesovs, men man kan også anvende hakkede tomater eller bouillon. Man kan desuden tilføje mange grøntsager i fadet. Løg, champignon og peberfrugter er meget anvendte og velsmagende til dette formål. Man kan også tilføje skiver af bacon, cocktailpølser, kartofler, ananas eller æbler med karry. Så der er således rige muligheder for at variere denne ret til det fuldkomne.

 

Mormors opskrift på svinekoteletter

 

Jeg har valgt at give dig opskriften her på, hvordan man lavede svinekoteletter i fad i gamle dage. Du kan læse alle detaljerne på hjemmesiden spisemedmormor, som du finder her på dette link til mormors opskrift på svinekoteletter. Bemærk at man her starter med at stege koteletterne på panden, og dette tricks har jeg altid selv benyttet mig af.

I weekenden efter en tur i naturen med familien er det dejligt at komme hjem til mad, der er forberedt og lavet halvt færdig forinden og blot behøver at sættes i ovnen. Netop sådan en ret er svinekoteletter i fad, som dengang i 1952 var tiltænkt en husmoder, der ingen hjælp havde i køkkenet.

Praktisk er én ting samtidig med er svinekoteletter i fad yderst velsmagende og så er det valgfrit, om man vil bruge ris eller spaghetti i retten.
Rød og grøn peber anvendes. Først i 50erne kunne disse kun erhverves lejlighedsvis.

Koteletter i fad indgår i mange opskrifter af i dag, men altså allerede i 1952 og måske endnu før, så man en fordel i, at lave retten klar i fad, lige til at gå i ovnen.

Opskriften er til 4-6 personer

Svinekoteletter i fad

6-8 svinekoteletter
75 g smør eller margarine
salt
peber
1/4 tsk. karry
250 g løg
1 1/2 dl tomatpuré eller 4-5 friske tomater
125 g ris eller 150 g spaghetti
evt. rød eller grøn peber

Svinekoteletterne som kan være af nakkekam, drysses med salt, peber og en anelse karry, inden de brunes på begge sider i noget ag smørret på panden. De lægges i et ildfast fad og må gerne ligge i to lag. Imellem lægges løgene, der er brunede på panden og rå tomatskiver eller puré. Panden koges af med vand eller suppe, der smages til med salt. skyen hældes ned ved koteletterne, der knap skal dækkes. De rå, skyllede ris hældes ned over retten, der sættes i varm ovn ved ca. 200 grader. Risene skal blive lige netop møre. De suger en del af skyen og syntes man, retten er blevet for tør, kan man varme tomatketchup med lige så meget smør og sætte det på bordet i saucekanden. Anvendes i stedet spaghetti, så koges de og hældes over retten ved servering.

Billede: StuartWebster

Skriv et svar