Kokkeskolen

Focaccia på den italienske måde

Der findes jo mange slags mel rundt om i verden, og derfor man man lave mange forskelligeslags brød i dag. Vi kender jo til hvedemel, rugmel, spelt, ciabatta, grovkornsbrød, pizzadej, kebabbrød og andre slags brød. Focaccia  kommer fra Italien, og det er fremstillet af hvede.

Brødet er ofte krydret med salt eller rosmarin. Selve konsistensen minder meget om en pizzadej, og den har også nogenlunde de samme ingredienser som en pizza. Man skal nemlig bruge mel med meget gluten, madolie, vand, salt og gær.

Derefter bliver den smagt til med olivenolie, havsalt og urter. De øvrige ingredienser kan være ost eller  kød. Selve focacciadejen æltes normalt i hånden og bages i en stenovn.

Focacciabrød anvendes især som morgenmad sammen med morgenkaffen. Men nogle mennesker foretrækker at spise det som et helt pizzalignende måltid. Her på denne hjemmeside kan du se Blomsterbergs forslag til et godt focacciabrød.

Focaccia med hvidløg

Da selve opskriften er temmelig enkel, så kan man jo nemt variere denne. Hos Arla har man lavet en sydlandsk inspireret udgave af focaccia med masser af hvidløg. Desuden har man tilføjet rødløg samt oliven i opskriften, så det giver jo også lidt farver på brødet. Men ellers har man benyttet den normale opskrift, som jeg beskrev øverst i artiklen her.

Fremgangsmetoden minder lidt om en brunsviger. Man laver først dejen, hvorefter den hæver. Så rulles den ud og placeres i en smurt bradepande eller i et fad, hvorefter man prikker lidt fordybninger med fingerspidserne, så man kan lade fyldet komme i hullerne. Til sidt bages den i ovnen i en lille halvtime ved god varme, som er 200-225 grader.

med squash

Blandt de mange danske opskrifter er man utroligt enige om de ingredienser, som traditionelt skal anvendes til et focaccia brød. Der er ikke de helt store variationer. Men min nysgerrighed fik mig dirigeret ind på denne hjemmeside, hvor du kan læse om et focaccia brød med squash.

Paul Kahan driver en restaurant, hvor hans kunder er meget glade for hans specielle udgave af focaccia, hvor han anvender spelt mel med et højt indhold af protein. Desuden bruger han ikke en stor mængde af ost eller kød, men han anvender i stedet for marineret grønkål, bløde og søde skiver af vinter squash med lidt saltet pecorino ost.

Skriv et svar