Det danske køkken

Torsk med sennepssauce og rødbeder

Vi burde jo spise mere fisk til daglig, da fødevarestyrelsen samt andre ernæringseksperter altid har berettet om sundheden ved at spise fisk. De fleste familier burde mindst have fisk på menuen en gang om ugen. Det anbefales jo, at vi bør spise 350 gram fisk om dagen. Det kan så enten være som et hovedmåltid eller som pålæg, men det er desværre langt de færreste personer, som spiser så meget fisk.

Hvorfor er fisk sundt?

Fisk er sundt, fordi de indeholder nogle sunde fiskeolier (omega-3 fedtsyrer), D-vitamin, jod og selen. Ved at spise den anbefalede mængde fisk nedsætter man risikoen for blandt andet hjerte-karsygdomme. Mangel på D-vitamin kan give knoglesvind, der øger risikoen for knoglebrud hos ældre. Jodmangel kan give forstørret skjoldbruskkirtel og dermed risiko for forstyrrelser i stof-skiftet. Så man kan altså betragte et måltid fisk som en vitaminindsprøjtning. Fiskene mister ikke sine sunde egenskaber, hvis de nedfryses, men mange vælger den nemme løsning, hvor de blot spiser en tablet dagligt med Omega 3 fedtsyrer. Men der går meget tabt af det sundhedsmæssige, når man blotspiser denne pille, så jeg vil anbefale dig, at spise rigtige fisk. Det gør danskerne især omkring nytåret, men vi spiser jo trods alt mange forskellige slags fisk i løbet af året. Det er bedst at spise forskellige fiskearter både de fede som laks, sild, makrel og ål og de magre fisk som skrubber, rødspætter torsk og tun.

Fisk er nemt at tilberede

Visse mennesker er af den overbevisning, at fisk er svære at tilberede, men det vil jeg netop her demonstrere, at det ikke er tilfældet. Jeg vil komme med et eksempel på en fiskeret, som er blevet en klassiker i Danmark. Du får her hele opskriften samt en detaljeret brugsvejledning til at tilberede ovndampet torsk med tilbehør. Du kan finde opskriften på flere hjemmesider, og denne kommer fra Arla.dk.

Ovndampet torsk med sennep og rødbeder

 

Dette skal man bruge til at lave et måltid til fire personer, hvor man får dampet torsk, hvor saucen giver et blidt og syrligt modspil til den sarte smag af torsk.

Marinerede rødbeder

25 g smør

8 rødbeder i tynde stave

1 dl balsamicoeddike

4 spsk vand

2 tsk sukker

1 tsk groft salt

6 skiver torsk

25 g smør – smeltet

1⁄2 tsk groft salt

 

Sennepssauce

1 1⁄2 tsk hvedemel

2 1⁄2 dl vand

3 spsk hele gule sennepsfrø

6 finthakkede chalotteløg

200 g koldt smør i små stykker

3⁄4 tsk groft salt

friskkværnet peber

Pynt

friske dildkviste

Sådan gør man

Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits rødbederne i ca. 2 min. Tilsæt eddike, vand, sukker og salt og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Kom rødbederne i en ovnfast skål og lad dem trække i ca. 2 timer.

Rens, skyl og tør torskeskiverne. Læg skiverne i en bradepande med smurt bagepapir. Pensl torskeskiverne med smør og drys med salt. Damp fisken midt i ovnen. Lun rødbederne på en rist nederst i ovnen de sidste 10 min. – hæld væden fra rødbederne ved serveringen.

Sådan laves sennepssaucen

Pisk mel og lidt vand sammen i en gryde. Tilsæt resten af vandet, sennepsfrø og løg. Kog blandingen ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Tag gryden af varmen og pisk det kolde smør i lidt efter lidt. Varm saucen op (den må ikke koge) og tilsæt salt og peber efter behov.

 

Billede: Annie Mole

Billede: Ron Dollete

Skriv et svar